Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Ενίσχυση των συμμαχιών στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός κατά το διήμερο που θα βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο Αντώνης Σαμαράς μεταβαίνει στην πρωτεύουσα Μπακού σήμερα το απόγευμα και το βράδυ αναμένεται να έχει σειρά συναντήσεων, μία εκ των οποίων και αυτή που πραγματοποιήθηκε και με τον ισχυρό άνδρα του φυσικού αερίου, Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάν Αλιγιεφ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι προσκεκλημένος στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για την επέτειο των 20 χρόνων του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ και στην τελετή για τον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο. Παρόντες θα είναι επίσης και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ροσεν Πλέβνελιεφ, ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ιρακλι Γκαριμπασβίλι, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μιλο Τζουκάνοβιτς και οι υπουργοί της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας, της Αλβανίας και της Κροατίας. 

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τα ενεργειακά περιλαμβάνει προσεκτικά και συγκεκριμένα βήματα, καθώς όπως σημείωνε κυβερνητική πηγή στο newpost.gr, η ισχυροποίηση της Ελλάδας στο ενεργειακό παιχνίδι, θα προσελκύσει και άλλους μεγάλους παίκτες στη χώρα μας για την εξόρυξη των ελληνικών υδρογονανθράκων. 

Η ίδια πηγή τόνιζε μάλιστα ότι η χθεσινή ψήφιση στη Βουλή των τριών πρώτων συμβάσεων του ελληνικού δημοσίου με τις ανάδοχες εταιρείες για τη διεξαγωγή ερευνών και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Κατάκολο, τα Γιάννενα, τον Πατραϊκό Κόλπο και η τροποποίηση της υφιστάμενης σύμβασης για το Θρακικό Πέλαγος συνιστούν σοβαρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαμαράς δεν κατέστη δυνατόν να μεταβεί στο Μπακού τον περασμένο Δεκέμβριο για την τελετή υπογραφής της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, λόγω του προβλήματος που είχε παρουσιάσει το πρωθυπουργικό αεροπλάνο λίγο μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα.  

Ο πρωθυπουργός άλλωστε, όπως έλεγε η ίδια πηγή, θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική τη συγκεκριμένη επίσκεψη καθώς έχει δώσει προσωπικό αγώνα στο εσωτερικό της Ευρώπης για την ενεργειακή διαφοροποίηση και απεξάρτηση της Ευρώπης, με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. 

Μάλιστα στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο κ. Σαμαράς είχε αναφερθεί μιλώντας στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, στην ανάγκη να ενισχυθεί η χρήση του υγροποιημένου αερίου (LNG) που μεταφέρεται και αποθηκεύεται πιο εύκολα, ενώ η παρέμβαση της ελληνικής πλευράς ήταν καθοριστική και για το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ουκρανικής κρίση, που δόθηκε στη συνέχεια στη δημοσιότητα και αποτέλεσε τον οδηγό για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.