Σχεδόν 5 εκατομμύρια ευρώ έχει, μέχρι σήμερα, στοιχίσει στο η επιδημία του καταρροϊκού πυρετου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, αναφέρει:

«Το ΥπΑΑΤ κατένειμε το ποσό των 4.999.978 ευρώ για την αποζημίωση των δράσεων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας και αποζημιώσεων κτηνοτρόφων, και για την χρήση εντομοαπωθητικών. Το ποσό αυτό ήδη εκταμιεύθηκε προς τους δικαιούχους».

Ο κ. Κουκουλόπουλος επισημαίνει πως το ΥπΑΑΤ «προβαίνει στην αποζημίωση ζώων, τα οποία έχουν, αποδεδειγμένα, προσβληθεί από τη νόσο και χρηματοδοτεί την αγορά εντομοαπωθητικών, τα οποία χρησιμοποιούν οι παραγωγοί για την αποτροπή της νόσου μέσω του ξενιστή».

Αναφορικά με εμβολιακά προγράμματα, την εξέταση  της εφαρμογής των οποίων  ζήτησε ο κ. Χαρακόπουλος, επισημαίνεται ότι «η καταλληλότητα του εμβολίου κατά του οροτύπου 4 δεν είναι γνωστή στην Ελλάδα, γιατί στο παρελθόν, κατά την εμφάνιση της νόσου στη χώρα μας, δεν πραγματοποιήθηκε εμβολιασμός και οι επιστημονικές γνώμες διίστανται ως προς την αποτελεσματικότητά του. Ωστόσο, σημειώνεται ότι, σε περίπτωση πραγματοποίησής του, θα συνδυασθεί με τον εμβολιασμό κατά του μελιταίου πυρετού, που αποτελεί άμεση προτεραιότητα του ΥπΑΑΤ».