Επιμέλεια: Αγγελική Κιλιντζόγλου

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο την Τρίτη, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ διασταυρώνουν για μια ακόμη φορά τα ξίφη τους για το δημόσιο χρέος.  

Ο Αντώνης Σαμαράς μεταβαίνει στο Βερολίνο προσδοκώντας να λάβει τη διαβεβαίωση πως το θέμα του χρέους θα ανοίξει σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup του 2012, και πως θα συζητηθούν σε προπαρασκευαστικό επίπεδο μέτρα για την περαιτέρω ελάφρυνσή του. Η ελάφρυνση για την κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει μέσω της επιμήκυνσης πληρωμής και όχι μιας διαγραφής και αυτό είναι που θα διεκδικήσει ο Αντώνης Σαμαράς.

Αυτό εξήγησε σε δύο συνεντεύξεις του ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει στις επιλογές της τη διαγραφή του χρέους, κλείνοντας οριστικά την κουβέντα σε μια τέτοια περίπτωση.

Μιλώντας χθες ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στην εφημερίδα Handesblatt ξεκαθάρισε πως κανείς Ευρωπαίος δεν θα δεχόταν παραίτηση από τις απαιτήσεις του. Εξάλλου όπως πρόσθεσε κάτι τέτοιο θα έπρεπε να εγκριθεί στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, και δεν είναι εφικτό. Ένας εφικτός τρόπος εκτίμησε πως είναι η επιμήκυνση των δανείων και η δέσμευση για χαμηλά επιτόκια, κάτι που χαρακτήρισε «εφαρμόσιμο και οικονομικά λογικό».

Στο ίδιο μήκος κύματος και σήμερα ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ανέφερε ότι «δεν αποτελεί επιλογή η διαγραφή (κούρεμα) του δημοσίου χρέους».

Όπως εξήγησε ο κ. Χαρδούβελης η διαγραφή δεν είναι επιλογή καθώς γίνεται μόνο αν διακρατείται από ιδιώτες επενδυτές και στην περίπτωση της Ελλάδας η πλειονότητα του ελληνικού ανήκει σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. Υπάρχουν άλλες επιλογές όπως επικήκυνση ή η μείωση επιτοκίου. 

Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμονές της συνάντησης στο Βερολίνο ανοίγει εκ νέου την συζήτηση για διαγραφή. Μιλώντας σήμερα το πρωί στον Real Fm ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς εμφανίστηκε σαφής και ξεκάθαρος πως η μόνη μακροπρόθεσμη λύση για το χρέος είναι το γενναίο κούρεμά του.

«Μόνο ένα γενναίο κούρεμα μπορεί να είναι μακροπρόθεσμη λύση» δήλωσε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε μάλιστα πως «η επιμήκυνση και η μείωση του επιτοκίου ακόμα και αν ελαφρύνει σε ετήσια βάση δεν θα είναι μακροπόθεσμη. Η λύση πρέπει να είναι στα πρότυπα του Λονδινου του 1953».

Η κόντρα συνεχίστηκε και με ανταλλαγή ανακοινώσεων του υπουργείου Οικονομικών με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτο για το ζήτημα της ενδεχόμενη εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο.