Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο Bloomberg, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει τρίτο δάνειο για να καλύψει το χρηματοδοτικό της κενό το 2015 – 2016, ενώ πρόσθεσε πως δεν αποκλείεται η χώρα μας να μην εισπράξει τα χρήματα που απομένουν από τις δόσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ταυτοχρόνως άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, ταυτόχρονα με την Κομισιόν και την ΕΚΤ, στο τέλος του 2014 δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα από τον χρόνο που προβλέπεται.

Οι δηλώσεις Χαρδούβελη δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους επιτελείς του ΔΝΤ και λίγες ώρες αργότερα άρχισε να γίνεται γνωστό ότι οι δανειστές  άρχισαν να επεξεργάζονται νέα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα πάει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση με τη χώρα στο μνημόνιο και για το λόγο αυτό δεν πρόκειται να υπογράψει νέα δανειακή σύμβαση ούτε και θα δεχθεί τα υπόλοιπα χρήματα από το ΔΝΤ

Εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα αντλήσει τα ποσά που θα χρειαστούν από την έκδοση ομολόγων- με επιτόκιο μικρότερο από εκείνο του ΔΝΤ, αλλά και αξιοποιώντας τα χρήματα που υπάρχουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σαν «μαξιλάρι» για τις τράπεζες, καθώς εκτιμάται ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν. 

Είναι σαφές ότι ευρισκόμεθα μπροστά σε ένα «colpo grosso» το οποίο, στην περίπτωση που υλοποιηθεί, θα αλλάξει άρδην το πολιτικό σκηνικό. Η συζήτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα διεξαχθεί χωρίς μνημόνιο, χωρίς τρόικα και ΔΝΤ, χωρίς νέα δανειακή σύμβαση. Και όλα αυτά θα διευκολύνουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης αλλά και αριθμό ανεξάρτητων βουλευτών να μην οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές. 

Ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία δεν γίνει εφικτή η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αντ. Σαμαράς θα οδεύσει προς τις κάλπες ως ο Πρωθυπουργός που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο, αυτός που την «απελευθέρωσε» από την επιτήρηση της τρόικας, που δεν πέταξε στα σκουπίδια τις αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού.

Δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε ότι αυτά, μαζί με τις φοροελαφρύνσεις, θα είναι αρκετά για να επαληθευτεί το «εγώ από τον Τσίπρα δεν χάνω», αλλά και λίγα δεν τα λες…