Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

«Αν αυτό που διαβάζουμε στα στοιχεία που συλλέγουμε στις δημοσκοπήσεις αποτυπωθεί και στην πραγματικότητα τότε η διαφορά θα φτάσει στις δέκα μονάδες υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνουν στελέχη δημοσκοπικών εταιρειών τα οποία «τρέχουν» έρευνες τις τελευταίες ημέρες.

Η εικόνα που καταγράφεται δείχνει ένα διαρκές άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ταυτόχρονη άνοδο της δημοτικότητας του Αλ. Τσίπρα όταν την ίδια στιγμή η δημοτικότητα του Αντ. Σαμαρά «τραβάει την κατηφόρα».

Και αν το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις ηλικίες 18-55 χρόνων είναι δραματικά υψηλό σε σχέση με τη ΝΔ, η οποία διατηρεί ελαφρό προβάδισμα στις ηλικίες 65 και άνω δηλαδή στο πλέον συντηρητικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, το γεγονός ότι παρατηρείται πλέον ισόρροπη κατανομή ανά αστικότητα στη χώρα, πιστοποιεί πλέον ότι το «χάντικαπ» που άλλοτε κατέγραφε ο ΣΥΡΙΖΑ στην επαρχία έχει μετατραπεί σε συγκριτικό πλεονέκτημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολιτικοί αναλυτές οι οποίοι διακριτικά έχουν... ιστορικές σχέσεις με το κόμμα της ΝΔ δεν διστάζουν σε άρθρα τους να αναγνωρίζουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, με το ενδεχόμενο, υπό εξαιρετικές προϋποθέσεις, η αυτοδυναμία να μην φαντάζει όνειρο».

Στελέχη του κόμματος που μελετούν τα «κρυφά σημεία» των δημοσκοπήσεων εκτιμούν ότι «υπάρχουν περιθώρια για περισσότερη βελτίωση της εικόνας του κόμματος». Και επεξηγούν: η εικόνα του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ και οι οικονομικές προτάσεις που παρουσίασε, δημιούργησε κλίμα εμπιστοσύνης με την κοινωνία, και υπερκέρασε τους φόβους ενός τμήματος της κοινωνίας.

Ταυτόχρονα η εικόνα «σύμπνοιας» που εκπέμπει το κόμμα (είναι χαρακτηριστικό ότι οι «γκρίνιες» έχουν κοπάσει), ακολουθώντας τη Λενινιστική αρχή... «Όλα τα σφυριά να κτυπούν το ίδιο αμόνι» (!!!), δημιουργούν την πεποίθηση ότι ο στόχος είναι ένας, «η όσο το δυνατόν συντομότερη πτώση της κυβέρνησης για να σωθεί ο τόπος».

Εύρημα ενισχυτικό της εικόνας του Α. Τσίπρα είναι το ότι, όπως "διαβάζουν" οι εκλογολόγοι της Κουμουνδούρου, η αποδοχή της ευρωπαϊκής εικόνας του Αλ. Τσίπρα υπερβαίνει εκείνη του πρωθυπουργού, και η ταυτόχρονη αποδοχή σημαντικού αριθμού στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την αντίστοιχη των κυβερνητικών.

Όσο δε για το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας οι «αριθμοί» δείχνουν ότι υπό προϋποθέσεις αυτή είναι εφικτή. Όμως επειδή «διαθέτουμε τη στοιχειώδη σοβαρότητα» αρνούνται προς το παρών να μπουν στη μαθηματική και υπό προϋποθέσεις προσέγγιση της αυτοδυναμίας.