Ανέβηκαν οι τόνοι στην Βουλή με αφορμή τα επεισόδια που έγιναν εις βάρος του υπουργού υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, στους Αγίους Αναργύρους χτες το βράδυ σε κομματική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, ενώ στο προσκήνιο επανήλθε η επίθεση που είχε δεχθεί και ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστα Χατηδάκης

Ο υπουργός προστασίας του πολίτη Χρήστος Παπουτσής επιτέθηκε φραστικά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίον υπέδειξε ως υποκινητή όλων αυτών των επεισοδίων. Τόνισε μάλιστα ότι ανάλογα γεγονότα οδηγούν σε άλλες εποχές και διαχώρισε τον ΣΥΡΙΖΑ από την υπόλοιπη Αριστερά τονίζοντας ότι οι ενέργειες της Κουμουνδούρου δεν συνάδουν με την ιστορία, τον τρόπου σκέψης και δράσης της ευρύτερης Αριστεράς.

Τα λόγια του Χρήστου Παπουτσή προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσιωτάκη, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεση του σε μεμονωμένες αντιδράσεις, υπογράμμισε όμως ότι τα όσα συμβαίνουν εις βάρος στελεχών της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Το επεισόδιο καταδίκασαν με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο τόσο ο πρόεδρος της Βουλής όσο και οι εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων.

Την "αρχή της μυστικότητας" που διέπει το στάδιο της προανάκρισης, επικαλέστηκε ωστόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής και δεν προτίθεται να διαβιβάσει στη Βουλή τα στοιχεία τα οποία έχει αναδείξει η μέχρι τώρα έρευνα για την επίθεση σε βάρος του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Χατζηδάκη.

Ερώτηση προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε απευθύνει ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θεόδωρος Καράογλου επισημαίνοντας ότι "τρεις μήνες έχουν περάσει από την άνανδρη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ" και ότι "η επίθεση αυτή, που υπηρετεί ύποπτες και προβοκατόρικες σκοπιμότητες, υποκινήθηκε από άτομα τα οποία έως τώρα παραμένουν ασύλληπτα".

Ο κ. Παπουτσής ενημερώνει ότι "για τη συγκεκριμένη υπόθεση επελήφθη, άμεσα, προανακρίσεως η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, στο πλαίσιο της οποίας εκδηλώθηκαν και εκδηλώνονται όλες οι απαραίτητες και κατά περίπτωση ενδεδειγμένες δικονομικές και αστυνομικές ενέργειες, ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός της διενεργουμένης προανακρίσεως, δηλαδή να αποκαλυφθούν οι δράστες και να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη για να λογοδοτήσουν".

Σημειώνει επίσης ότι "το προσωπικό της επιληφθείσας αστυνομικής Υπηρεσίας, εργάζεται με υπομονή, μεθοδικότητα και αντικειμενικότητα, αξιοποιώντας κατάλληλα κάθε διαθέσιμο στοιχείο και πληροφορία".

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, διαβεβαιώνει τον ερωτώντα βουλευτή ότι "οι αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες, συνεχίζουν τις προσπάθειες τους, με αμείωτο ενδιαφέρον, συνεργαζόμενες με τις λοιπές συναρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς για την επίτευξη του προαναφερομένου σκοπού και μόλις ολοκληρωθεί η σχετική δικογραφία θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών".

Ο κ. Καράογλου, αναφέρει στην ερώτησή του ότι δεν είναι καταδικαστέος μόνο ο προπηλακισμός και η επίθεση αλλά "ακόμη περισσότερο καταδικαστέα είναι η αδιαφορία και η αδράνεια που παρατηρείται για τη σύλληψη των δραστών μιας τέτοιας επίθεσης και των ηθικών της αυτουργών".

Σημειώνει μάλιστα ο βουλευτής της ΝΔ ότι "έως τώρα οι δράστες αυτής της επίθεσης παραμένουν άφαντοι, παραμένουν ασύλληπτοι και αυτό προκαλεί καχυποψία", διερωτώμενος μάλιστα "πως είναι δυνατόν να συλλαμβάνονται άμεσα δράστες άλλων επιθέσεων εναντίον πολιτικών προσώπων, όπως π.χ. εναντίον του κ. Αλαβάνου και οι δράστες της επίθεσης κατά Χατζηδάκη να μην έχουν ακόμη λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη".

Διερωτάται επίσης "πως είναι δυνατόν, ενώ όλα τα τηλεοπτικά μέσα και οι πολίτες έγιναν μάρτυρες της εν λόγω επίθεσης, το αρμόδιο Υπουργείο να μην έχει εντοπίσει και προχωρήσει ακόμη στη σύλληψη των δραστών".

Σύσσωμα τα κόμματα καταδίκασαν στη Βουλή εκδηλώσεις βίας εναντίων πολιτικών προσώπων, με αφορμή τη χθεσινή επίθεση στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο από μικρή ομάδα, κατά τη διάρκεια κομματικής εκδήλωσης του ΠΑΣΟΚ στους Αγίους Αναργύρους.

Οι τόνοι ωστόσο ανέβηκαν ξανά όταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ επέρριψαν ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον να καταδικάσει τέτοιες πρακτικές. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, αφού καταδίκασε την επίθεση κατά του κ. Λοβέρδου από "δήθεν αγανακτισμένος πολίτες που προέρχονται από την αριστερά", μίλησε για ένα ιδιόμορφο παρακράτος που πάει να διαμορφωθεί και τόνισε ότι δεν μπορεί ο Συνασπισμός να σιωπά και να καλύπτει τέτοιες πολιτικά ανήθικες πρακτικές.

"Ο ΣΥΝ οφείλει να καταδικάσει την τακτική επώνυμων στελεχών του και να τα καλέσει να σεβαστούν τους κανόνες της πολιτικής ηθικής. Η δημοκρατία έχει και τα όρια της", σημείωσε ο κ. Παπουτσής, επικαλούμενος και καταγγελίες που είχε κάνει ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων Νίκος Σαράντης κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΝ είναι σταθερά προσανατολισμένοι ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και υπέρ των μαχητικών ειρηνικών κινημάτων αντίστασης και δεν θα απολογηθούμε σε αυτούς που φέρει στο χείλος του γκρεμού την χώρα, έχουν όνομα και είναι η κυβέρνηση σας. Τα άλλα όλα είναι θεατρινισμοί που θέλουν να κρύψουν την πολιτική του μνημονίου", αντέτεινε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης και πρόσθεσε:

"Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στο ίδιο επικοινωνιακό σενάριο ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από την ένταση που υπάρχει. Αν υπάρχει ένταση, κύρια αιτία είναι η πολιτική του μνημονίου και της δικής σας κυβέρνηση. Δεν υπήρχε συμμετοχή στελεχών μας. Επιτίθεστε με ψεύδη αλλά θα διαψευστείτε όπως διαψεύστηκαν και οι καταγγελίες που είχε κάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σας ο κ Πάγκαλος".

"Καλά θα κάνετε να αφήσετε την αριστερά απέξω, να μιλάτε για τη δική σας συμπεριφορά και μην προσπαθείτε να στείλετε τη μπάλα στην εξέδρα", σχολίασε ο κ. Παπουτσής.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι το κόμμα του καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα χθεσινά γεγονότα και όποια άλλα γίνονται με αυτή τη μορφή βίας.

Τέλος, παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος υπογράμμισε ότι "αυτά τα φαινόμενα με δήθεν οργισμένους πολίτες που χρησιμοποιούν βία δεν είναι απλά καταδικαστέα αλλά και επικίνδυνα".

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πτέρυγες της Βουλής να συμβάλουν ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα.