Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

«Η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνιστής στον τομέα της ενέργειας στην Ευρώπη» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς μετά την επίσκεψη στο νέο τερματικό σταθμό για τον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο, με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

«Μιλάμε για 3.500 χιλιόμετρα αγωγού, τα οποία θα πηγαίνουν από εκεί που βρεθήκαμε και μάλιστα υπογράψαμε το πρώτο αυτό μικρό κομμάτι που θα πηγαίνει μέσω Ελλάδας στην Ιταλία και από εκεί στη υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι τεράστιο έργο, 46 δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει ποτέ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» τόνισε ο κ. Σαμαράς προσθέτοντας: 

«Η Ελλάδα γίνεται κεντρικός ενεργειακός κόμβος και απο την άλλη μαζί με τα δικά της αποθέματα θα γίνει πρωταγωνιστής στον τομέα της ενέργειας στην Ευρώπη».

Νωρίτερα, κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή για τα 20 χρόνια απο την εξόρυξη του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ, ο κ. Σαμαράς τόνιζε ότι «με έργα, όπως ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου, η Ελλάδα ενδυναμώνει τη θέση της και ενισχύει το ρόλο της στον Παγκόσμιο Ενεργειακό Χάρτη».

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η προοπτική σύνδεσης του TAP με άλλους αγωγούς έχει πολλα πλεονεκτήματα και ανοίγει πολλές δυνατότητες, όπως τη σύνδεση με τον Κάθετο Αγωγό (IGB), που θα συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία. «Στα χρόνια που έρχονται ο TAP, μαζί με την επιπλέον προμήθεια LNG απο την Ελλάδα, θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του Κάθετου Αγωγού», σημείωσε ο κ. Σαμαράς.