Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Μία απίστευτη διελκυστίνδα, μακριά από τα φώτα των ΜΜΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργικού επιτελείου ενόψει του διπλού εορτασμού για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος.

Και αυτή δεν αφορά τίποτε άλλο από το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που σήμερα δεν βρίσκονται στο κόμμα αλλά εμφανίζονται πρόθυμα να επιστρέψουν. Αντίστοιχη προθυμία έχει, προφανώς, και το Μαξίμου που επιδιώκει να αυξήσει τους συμμάχους του ενόψει της πολιτικής αναμέτρησης που, σε κάθε περίπτωση, θα ακολουθήσει την αξιολόγηση του προγράμματος από την τρόικα.

Τα στελέχη που βρίσκονται εκτός τειχών δεν είναι λίγα αλλά, παράλληλα, αυτοί που καλούνται να συστρατευθούν δεν είναι πολλοί. Χωρίζονται δε σε δύο κατηγορίες: τους νυν βουλευτές η στάση των οποίων συνδέεται προφανώς και με την επιδίωξη εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας και τους μη βουλευτές, η παρουσία των οποίων θα έλθει, απλώς, να δώσει μεγαλύτερη ή μικρότερη πολιτική ώθηση στην κυβερνητική προσπάθεια.

Αν και από πολιτικής και κομματικής απόψεως είναι άδικο καθώς εκτός νυμφώνος παραμένουν πολλά στελέχη με ιστορία στο κόμμα, το ενδιαφέρον επί τους παρόντος επικεντρώνεται στον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη και το 2,7% που εξασφάλισε στις πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές.

Υπέρ της άμεσης επιστροφής του (συστράτευσης, σύμπραξης λέει ο ίδιος) έχουν κινηθεί ενεργά οι κ.κ. Αδ. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης ενώ υποστηρικτές υπάρχουν και στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού. Στον αντίποδα, άλλα στελέχη τόσο στο Μαξίμου όσο και στο κόμμα, προκρίνουν το κάλεσμα να απευθυνθεί, αρχικά, σε μικρομεσαία στελέχη με ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες και, σε δεύτερο χρόνο και με σταδιακά βήματα ώστε να διατηρείται το... ενδιαφέρον, να υπάρξει το άνοιγμα προς τους πλέον προβεβλημένους. Ωστόσο, και καθώς τα χρονικά περιθώρια δεν είναι ανεξάντλητα, οι πιέσεις να υπάρξουν μία – δύο κινήσεις που θα προκαλέσουν αίσθηση εντείνονται.

Τα σχετικά σενάρια τροφοδοτεί, άλλωστε, και ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. («μάνα» σε αυτό το είδος επικοινωνίας) αποφεύγοντας να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ό,τι τον αφορά και απολαμβάνοντας τη σκόνη που σηκώνεται. Ο ίδιος, αν επιλεγεί η επιστροφή του τώρα, θα έχει δύο επιλογές: είτε να δώσει το παρών στην ανοικτή συνεδρίαση των Πολιτικών επιτροπών ΝΔ και ΟΝΝΕΔ στο Άθως Παλάς της Χαλκιδικής το επόμενο Σάββατο, είτε να περιμένει την 4η Οκτωβρίου και την ομιλία Σαμαρά στην Αθήνα. Το πλέον πιθανό είναι, πάντως, να ταξιδέψει ο κ. Καρατζαφέρης στο μέρος που πριν από 40 χρόνια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πραγματοποίησε το πρώτο συνέδριο του κόμματος.

Κρίσιμη παράμετρο αποτελεί και η στάση των υπολοίπων κορυφαίων της ΝΔ. Επί παραδείγματι, παρά τους δεσμούς Καρατζαφέρη με την οικογένεια Μητσοτάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αρνητικός στο «μήνυμα» που θα εκπέμψει μία ενδεχόμενη επιστροφή του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. στο γαλάζιο μαντρί. Ως προς τους «καραμανλικούς», αντιμετωπίζουν τις σχετικές πληροφορίες με... σιωπή. Προφανώς όχι ικανοποίησης.