ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η περίπλοκη επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος στη Σκωτία

Δημοσίευση 20 Σεπτεμβρίου 2014, 18:49 / Ανανεώθηκε 22 Σεπτεμβρίου 2014, 10:21
Η περίπλοκη επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος στη Σκωτία
Facebook Twitter Whatsapp

Μπορεί η Σκωτία να παρέμεινε κομμάτι του Ηνωμένου Βασιλείου και να μην πραγματοποίησε μία ιστορική απόσχιση, αποφεύγοντας πολιτικοοικονομικές συνέπειες, όμως, η επόμενη μέρα στην περιοχή μπορεί να χαρακτηριστεί... περίπλοκη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Μπορεί η Σκωτία να παρέμεινε κομμάτι του Ηνωμένου Βασιλείου και να μην πραγματοποίησε μία ιστορική απόσχιση, αποφεύγοντας πολιτικοοικονομικές συνέπειες, όμως, η επόμενη μέρα στην περιοχή μπορεί να χαρακτηριστεί... περίπλοκη.

Η απογοήτευση είναι διάχυτη σε όσους ήθελαν την απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, στις μεγάλες πόλεις όπως το Εδιμβούργο, αλλά και στη Γλασκώβη όπου ήταν το προπύργιο του «ναι». Ακόμα και μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, πολλοί ήταν αυτοί που συνέχισαν να φορούν τα αυτοκόλλητα και τις κονκάρδες τους με το «Υes», κυκλοφορώντας στους δρόμους. Ήταν εξάλλου οι πιο εκδηλωτικοί. Ξέρουν ότι δεν θα υπάρξει σύντομα παρόμοια ευκαιρία και γι' αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα.

«Ανέβηκε υπερβολικά ο πήχης και το 45% φάνηκε απογοητευτικό σε όσους ονειρεύονταν μία ανεξάρτητη Σκωτία» λένε στο newpost Έλληνες που ζουν στη Σκωτία.

Αυτή την απογοήτευση θέλησε να απαλύνει η Βασίλισσα Ελισάβετ με το χθεσινό της, σπάνιο, ενωτικό μήνυμα που απηύθηνε προς τους Σκωτσέζους. Έπειτα από δύο χρόνια καμπάνιας υπέρ της ανεξαρτησίας, οι υπέρμαχοι του «ναι» αισθάνονται μακριά από τη Βρετανία και το Λονδίνο το γνωρίζει πολύ καλά αυτό.

Παράλληλα, σημαντικό σημείο είναι και ο διχασμός που εξακολουθεί να υπάρχει στους Σκωτσέζους αφού τα ποσοστά της κάλπης αποτυπώνουν και το κοινωνικό κλίμα. Ενδεικτικές είναι οι ταραχές που ξέσπασαν χθες βράδυ στην πλατεία Τζορτζ στη Γλασκώβη, μεταξύ εθνικιστών και ενωτικών. Η αστυνομία επενέβη για να χωρίσει τις αντίπαλες ομάδες, με αποτέλεσμα να συλλάβει τουλάχιστον έξι άτομα.

«Κλειδί» οι υποσχέσεις Κάμερον

Η «ελπίδα» τους έχει να κάνει, πλέον, με τις υποσχέσεις Ντέιβιντ Κάμερον. Ο -ανακουφισμένος- βρετανός πρωθυπουργός με το που έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της κάλπης, έκανε λόγο για αυξημένες εξουσίες στα τέσσερα έθνη (Άγγλοι, Σκωτσέζοι, Ουαλοί Βορειοϊρλανδοί) που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι συνταγματικές ρυθμίσεις (που θα αφορούν φόρους και δαπάνες) θα παρουσιασθούν σε ένα έγγραφο εργασίας με ορίζοντα το Νοέμβριο, ώστε να υποβληθούν στο κοινοβούλιο τον Ιανουάριο.

Πολλοί μιλούν για τάση ομοσπονδιοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου, όμως είναι αρκετά νωρίς για προβλέψεις. Η Σκωτία αναζητεί, εξάλλου, νέο ηγέτη μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Άλεξ Σάλμοντ από το κυβερνών SNP και την πρωθυπουργία.

Ανακούφιση για Σκωτία αλλά...

Εκτός Σκωτίας, πάντως, Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίστηκαν ανακουφισμένες με την έκβαση του δημοψηφίσματος, εκτιμώντας ότι θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα και σε άλλες παρόμοιες αποσχιστικές τάσεις. Στην περίπτωση της Καταλονίας, πάντως, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αφού λίγες ώρες μετά το «όχι» στη Σκωτία, στο κοινοβούλιό της πέρναγε νόμος που ανοίγει το δρόμο για το πολυπόθητο δημοψήφισμα που θέλει να εμποδίσει η Μαδρίτη.

Και σίγουρα στη Γλασκώβη, στο Εδιμβούργο, στο Αμπερντίν και στις άλλες σκωτσέζικες πόλεις οι οπαδοί του «ναι» θα ήθελαν να δουν αυτό που δεν πέτυχαν οι ίδιοι...