Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Η φράση ενός καρδινάλιου ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον ηγέτη των καθολικών «μας εντυπωσιάσετε κύριε πρόεδρε» αποδίδει την επιτυχία της συνάντησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Η επίσκεψη αυτή καθ αυτή, παρά τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης και προσωπικά του αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου για να ματαιωθεί η συνάντηση σύμφωνα με κύκλους της Κουμουνδούρου, στέφθηκε από επιτυχία, ταυτόχρονα όμως κατέδειξε και την αποδοχή που έχει αποκτήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Η πολιτική «ανοικτών οριζόντων» την οποία ακολουθεί σχεδόν με θρησκευτική ευλάβεια, αποδίδει καρπούς και καθιστά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο προνομιακό συνομιλητή αλλά το κυριότερο έχει πλέον δημιουργήσει την βεβαιότητα στην Ευρώπη ότι η «πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι πλέον κοντά».

Το γεγονός ότι ο Α. Τσίπρας ασκεί «πολιτική εν δυνάμει πρωθυπουργού», συνομιλώντας με όλους για όλα «χωρίς φόβο αλλά με πάθος για τις θέσεις της νέας ευρωπαϊκής αριστεράς» δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας στα στελέχη του κόμματος. Η εικόνα αυτή μοιραία αντιπαραβάλλεται με την «κλειστοφοβική συμπεριφορά του Αντώνη Σαμαρά», ο οποίος το μόνο που κάνει είναι να «ακούει τις εντολές των πιστωτών, να πουλάει δήθεν συγκρούσεις με την τρόικα και να ακολουθεί πιστά τις εντολές της κ. Μέρκελ».

Αυτό ακριβώς είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα του Α. Τσίπρα απέναντι στον Α. Σαμαρά. Όπως λένε στενοί του συνεργάτες "παίζει στο γήπεδο που ο πρωθυπουργός μέχρι χθες το θεωρούσε χωράφι του", επεξηγώντας ότι «ο Α. Σαμαράς πίστευε ότι η Ευρώπη μόνο αυτόν αναγνωρίζει ως συνομιλητή, αποδείχθηκε εξαιρετικά λαθεμένη η προσέγγιση αυτή». Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη του οικονομικού επιτελείου τα οποία συμμετέχουν σε άτυπες συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους διαπιστώνουν όχι μόνο αλλαγή του κλίματος αλλά κυρίως " έντονο ενδιαφέρον των συνομιλητών για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ".

Η φθορά που καταγράφει η εικόνα του πρωθυπουργού δεν περνά απαρατήρητη στις συναντήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τους ευρωπαίους συνομιλητές του οι οποίοι «εκπλήσσονται με την ταχύτητα που φθείρεται η εικόνα της κυβέρνησης», και δηλώνουν έκπληκτοι με την «ραγδαία αύξηση της αποδοχής του νεαρού έλληνα αριστερού πολιτικού από τις ευρωπαϊκές ελίτ».

Τι τονώνει ακόμα περισσότερο το αίσθημα αισιοδοξίας στην Κουμουνδούρου; Το γεγονός ότι οικονομικοί παράγοντες σε συνεντεύξεις σε μεγάλα δίκτυα του εξωτερικού (π.χ. Bloomberg) επιμένουν ότι «μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα δράσει υπέρ της Ελλάδας», καυτηριάζοντας την πρωθυπουργική τρομολαγνεία.

«Όταν ένας πρωθυπουργός χάνει και τα τελευταία του ερείσματα τότε η κυβερνητική αλλαγή είναι κοντά» συμπεραίνουν στελέχη του κόμματος.