«Ο κύκλος των μνημονίων φτάνει στο τέλος του. Λίγα έχουν απομείνει να γίνουν. Σας διαβεβαιώ, η Ελλάδα μέσω του χρηματοδοτικού της προγράμματος είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξή του στο «Βήμα».

Ο υπουργός επισημαίνει επίσης ότι «δεν θα χρειαστούμε τρίτο πακέτο στήριξης, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο».

'Επειτα από τρεις μήνες στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομίας, αναφέρει ότι η κυβέρνηση δημιουργεί το αναγκαίο «μαξιλάρι», για να καλυφθούν τυχόν χρηματοδοτικές ανάγκες και σχεδιάζει τα επόμενα βήματα της χώρας στις αγορές με την έκδοση επταετούς ομολόγου και 18μηνων τίτλων.

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ανατρέπει την προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας και οδηγεί στην απώλεια της αξιοπιστίας που με πολύ κόπο και κόστος προσπαθούμε να ανακτήσουμε. Δεν νομίζω ότι θα παρασυρθούν από τις "Σειρήνες" της παροχολογίας τώρα που φτάνουμε στο τέλος του προγράμματος» σημειώνει σχετικά με το πολιτικό κλίμα που επηρεάζει την οικονομία εν γένει

Σχετικά με τα «κόκκινα δάνεια» ο κ. Χαρδούβελης επισημαίνει ότι «προωθείται η λύση του εξωδικαστικού συμβιβασμού τραπεζών – δανειοληπτών και η κυβέρνηση επιθυμεί τόσο την απελευθέρωση πόρων προς τις υγιείς επιχειρήσεις όσο και την αναδιάρθρωση πολλών προβληματικών επιχειρήσεων με συμμετοχή φρέσκου ξένου κεφαλαίου, ώστε να τονωθεί η απασχόληση».

Τέλος, για την ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Χαρδούβελης υποστηρίζει ότι «είναι εφικτή οικονομικά και πολιτικά μία περαιτέρω επιμήκυνση, όπως και η μετατροπή μέρους των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο σε δάνεια με σταθερό επιτόκιο».