«Ολοκληρωμένη ριζοσπαστική πρόταση για τα κόκκινα δάνεια» προαναγγέλλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Real News.

Όπως τόνισε πρόκειται για πρόταση που θα αφορά πρωτίστως στα κόκκινα δάνεια των μικρών επιχειρήσεων και στην αντιμετώπιση του προβλήματος στα στεγαστικά δάνεια.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισημαίνει επίσης ότι είναι επείγον για το ασφαλιστικό μας σύστημα να εισπραχθούν οι οφειλές μέσα από μια αποτελεσματική ρύθμιση με μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.

Σχετικά με το χρέος, ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι η συζήτηση για την επιβεβαίωση της βιωσιμότητάς του μπορεί να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και επισημαίνει για άλλη μια φορά ότι το χρέος είναι βιώσιμο, κάτι που άλλωστε υποστηρίζει ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος που είναι ο επικεφαλής του ESM, ο κ. Κλάους Ρέγκλιν. «Το ζήτημα δεν είναι κούρεμα, ή μη κούρεμα. Οι παραμετρικές αλλαγές που λέμε εμείς ότι είναι εφικτές και θα γίνουν, οι οποίες αφορούν τις λήξεις, τα επιτόκια, την περίοδο χάριτος, οδηγούν σε όρους καθαράς παρούσης αξίας, σε μείωση του χρέους, δηλαδή σε κούρεμα» λέει.

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, την Τρίτη, ο κ. Βενιζέλος δηλώνει πως κάθε παρόμοια συνάντηση είναι εξ ορισμού ιδιαίτερα χρήσιμη και σοβαρή, ενώ επισημαίνει πως, εκ των πραγμάτων το αντικείμενο της συζήτησης με τους εταίρους είναι «η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και η ομαλή και ασφαλής έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς του μνημονίου» συμπληρώνοντας πως έχουν συζητήσει σε βάθος με τον πρωθυπουργό το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε. «Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί τώρα πλέον με βάση το δικό της εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και διαρθρωτικών αλλαγών» τονίζει.

Για την «επιστροφή της τρόικας» ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για την ολοκλήρωση της τελευταίας αναθεώρησης του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, η οποία και θα ολοκληρωθεί θετικά. Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνει την πρότασή του, από το 2012, για συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης. «Και τώρα εάν νομίζει ότι αυτά που λέει είναι υποστηρίξιμα στη διεθνή διαπραγμάτευση, δεν έχει παρά να έρθει στην Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης να τα πει στους διεθνείς συνομιλητές της χώρας για να δει πόσα απίδια έχει ο σάκος» δηλώνει.