Συνεχίζει να απορρίπτει το Βερολίνο τη διαγραφή μέρους του χρέους, με τον εκπρόσωπο των Χριστιανοδημοκρατών στην επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής να διαμηνύει ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να φύγει από την τρόικα.

Σε δηλώσεις του ο Νόρμπερτ Μπάρτλε στο Βήμα της Κυριακής, σημειώνει πως «για την Άνγκελα Μέρκελ το ΔΝΤ είναι ο πιο κατάλληλος θεσμός για την υποστήριξη των πληττόμενων από την κρίση χωρών. Καταλαβαίνω εκείνους που τη μισούν, ιδίως όσους πλήττονται από τα μέτρα της, όμως αυτή δεν κάνει δική της πολιτική, αλλά εκείνη των χωρών-δανειστών που αποφασίστηκε με δημοκρατικά νομιμοποιημένες διαδικασίες. Είναι άδικο να γίνεται αυτή ο αποδιοπομπαίος τράγος».

Αφήνει ταυτόχρονα αιχμές, κάνοντας λόγο για «πολλές άτολμες μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα» και φέρνει ως παράδειγμα τόσο το δημόσιο όσο και τις αποκρατικοποιήσεις.

Απορρίπτει ταυτόχρονα το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή χρέους ανάλογη με εκείνη της Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λέγοντας πως «δεν βρισκόμαστε πλέον στη μεταπολεμική εποχή. Μια διαγραφή του χρέους θα κατέστρεφε την εμπιστοσύνη των δανειστών και θα άφηνε την Ελλάδα εκτός αγορών».

Ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του καγκελαρίου Άνγκελά Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν αποκλείω να το κάνει κάποτε. Γιατί όχι; Αλλά αυτό θα το αποφασίσει η ίδια».