Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη
 
Μαζί με την περίοδο της μεταπολίτευσης και το ΠΑΣΟΚ η Νέα Δημοκρατία κλείνει και αυτή στις 4 Οκτωβρίου τα 40 της χρόνια. 
 
Γενέθλια σταθμός σε μια φάση που βρίσκει το κόμμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε φάση καμπής. Η κρίση άφησε τα σημάδια της όχι μόνο στην ελληνική κοινωνία αλλά και στα δύο μεγάλα κόμματα που κυριάρχησαν και αποτέλεσαν το δίδυμο του δικομματισμού στην Ελλάδα. 
 
Η Νέα Δημοκρατία με επιλογές της ηγεσίας της έφτασε να κυβερνά με τον μεγαλύτερο εχθρό της για περισσότερο από 30 χρόνια το ΠΑΣΟΚ. Σε μια δύσκολη συγκατοίκηση με κοινό στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης και την επιβολή της μνημονιακής πολιτικής η γαλάζια παράταξη είδε την εκλογική της βάση να συρρικνώνεται και πολλά στελέχη της ακόμα και ιστορικά να αποχωρούν έπειτα από μια «αντίθετη» κρίσιμη ψήφο στη Βουλή. 
 
Στις 4 Οκτωβρίου γιορτάζει τα γενέθλιά της και με άξονα το γεγονός ότι σιγά σιγά θα πρέπει να επαναπατρίσει χαμένες ψήφους και να διαχωρίσει την πολιτική της από τον κυβερνητικό της εταίρο ώστε να αποκτήσει ένα ενδεχόμενο αυτοδύναμίας προετοιμάζεται μια σειρά εκδηλώσεων συμβολισμών με μήνυμα την ενότητα. 
 
Στην πρώτη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκιδική, εκεί όπου το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παρουσίαζε την ιδρυτική διακήρυξη του νεοσυσταθέντος φιλελεύθερου συντηρητικού κόμματος της Ελλάδας, η πρόσκληση είναι ανοιχτή. 
 
Για όσους αισθάνονται Νέα Δημοκρατία ακόμα και αν υπο κάποιες συνθήκες αποχώρησαν από την παράταξη ή απομακρύνθηκαν ιδεολογικά. Δεν υπάρχει ονομαστική πρόσκληση ώστε να αποφευχθούν τυχόν πολιτικές παρεξηγήσεις. 
 
Σε μια δεύτερη φάση ο Αντώνης Σαμαράς θα μιλήσει ανήμερα της επετείου σε ένα ευρύ κοινό δίνοντας το σύνθημα και τα κύρια χαρακτηριστικά για το μέλλον της παράταξης. 
 
Εν όψει της μόνιμης συζήτησης για πρόωρες εκλογές και δεδομένης μιας εξαιρετικά εκλογικής αναμέτρησης όποτε και αν αυτή λάβει χώρα η παράταξη θα επιχειρήσει μια επαναστέγαση όλων των τάσεων κάτω από τη στέγη της γαλάζιας πολυκατοικίας.