«Τα παλιά κόμματα έχουν πάψει προ πολλού να είναι κυψέλες που παράγουν ιδέες», τόνισε ο πρόεδρος του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης παρουσιάζοντας τις 21 θέσεις διακυβέρνησης του κόμματος.

Όπως σημείωσε, η «κοινωνία απεχθάνεται τα κόμματα γιατί ξέρει ότι είναι πια μέρος ενός άρρωστου πολιτικού συστήματος που δεν ανανεώνεται, που δεν νοιάζεται, που δεν εξελίσσεται» , ενώ τόνισε πως «η κοινωνία όσο έχει ανάγκη ένα μεγάλο και καθαρό Ποτάμι άλλο τόσο έχει ανάγκη από σύγχρονα αριστερά και δεξιά κόμματα». 

«Το “Ποτάμι” δεν θα γίνει κόμμα» επεσήμανε ο κ. Θεοδωράκης και προσέθεσε ότι «θα γίνει ένα Κίνημα που δεν το ταΐζουν τα συμφέροντα και δεν υπηρετεί συντεχνίες».

«Είμαστε το τελευταίο γέννημα της κοινωνίας που ήρθε να αμφισβητήσει ένα σύστημα που έμοιαζε παντοδύναμο» είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι «δεν έχουμε βουλευτές, δεν είμαστε στα παράθυρα, δεν έχουμε προστάτες να μας σπρώχνουν».

Συνεχίζοντας, επεσήμανε πως «τα πιο άξια στελέχη της κοινωνίας βρίσκονται κατά κανόνα μακριά από το κομματικό σύστημα. Μακριά από τους κομματικούς μηχανισμούς». 

«Το Ποτάμι θα φέρει αυτούς τους άξιους μπροστά. Και θα τους κάνει κυβερνήτες αν χρειαστεί στα μικρά και μεγάλα πλεούμενα της καθημερινότητας» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι «δεν θα πάρουμε δηλαδή την χώρα από τα χέρια του παλαιοκομματισμού για να την παραδώσουμε στα χέρια ενός νέου παλαιοκομματισμού».

Συνεχίζοντας την επίθεση του στο παλαιό πολιτικό σύστημα, επεσήμανε πως «η ανικανότητα των κομμάτων εξουσίας παρέδωσε τη χώρα στο ΔΝΤ και το Μνημόνιο». 

«Η ευθύνη τους είναι διπλή», συνέχισε ο πρόεδρος του «Ποταμιού» και προσέθεσε: 

«Ήξεραν ότι πηγαίναμε στον γκρεμό αλλά δεν ήθελαν να διακόψουν το πάρτι. Γιατί περνούσε καλά η παρέα τους. Και μετά όταν τα φώτα έσβησαν δεν ήξεραν καν που είναι οι πρίζες. Και άρχισαν να παρακαλούν τους ξένους να τους δώσουν λύσεις. Δεν είχαν κανένα σχέδιο. Αντέγραφαν και υπάκουαν. Αντί να φτιάξουν ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, ένα πατριωτικό σχέδιο δράσης έγιναν μαθητές του ΔΝΤ και των υφυπουργών της Μέρκελ».

Επίθεση εξαπέλυσε και στα κόμματα της αριστεράς λέγοντας πως «στη δική της άγνοια στην δική της αμηχανία βρήκε καταφύγιο στο παρελθόν. Να γυρίσουμε πίσω, τότε που ξεκινούσε το πάρτι να γίνουμε και εμείς οι ήρωες της μιας βραδιάς».

«Η Ελλάδα σήμερα είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ανισότητα στην ΕΕ μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών» τόνισε και έκανε αναφορά στη διαφθορά λέγοντας πως η Ελλάδα  είναι «η χώρα που οι ίδιοι οι πολίτες της θεωρούν ότι η διαφθορά είναι παντού».

Οι θέσεις του «Ποταμιού

Ο κ. Θεοδωράκης παρουσίασε τις 21 θέσεις του «Ποταμιού» σε μία σειρά ζητήματα, όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος, η προεδρική εκλογή, ο νέος εκλογικός νόμος, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, τις αλλαγές στο δημόσιο, τη διαφθορά.

Παρουσίασε μία σειρά από προτάσεις για μεταρρυθμίσεις σε φλέγοντα ζητήματα, όπως η Παιδεία, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η Δικαιοσύνη, η Υγεία, μετανάστευση, και η οικονομία.

Διαβάστε τις 21 θέσεις του Ποταμιού

Ποιο συγκεκριμένα για την αναθεώρηση του Συντάγματος τόνισε πως πρέπει να αλλάξουν τα άρθρα 86 και 63 για την ποινική ευθύνη υπουργών και περί ασυλίας των βουλευτών, αντίστοιχα, καθώς επίσης και του άρθρου 90 και 101Α.

Εξάλλου, τόνισε την ανάγκη ενός κέντρου διακυβέρνησης, ενός κεντρικοὐ συντονισμού πολιτικών, μείωσης ειδικών συμβούλων, κατάργησης των αναπληρωτών, δραστικής μείωσης των μελών της κυβέρνησης.

Σχετικά με την προεδρική εκλογή ανέφερε ότι «με τη στάση τους, τα κόμματα εξευτελίζουν το ανώτατο αξίωμα της πολιτείας» επισημαίνοντας ότι το Ποτάμι θα προτείνει «τους άξιους, έξω από τις παρασκηνιακές συμφωνίες και τα παζάρια του παλαιοκομματισμού».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτήρισε ως «νέα παράσταση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης» το θέμα του νέου εκλογικού νόμου προτείνοντας το γερμανικό μοντέλο με δικαίωμα δύο ψήφων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας μέσω μιας Ανεξάρτητης Αρχής Νομοθεσίας που θα κωδικοποιεί τη νομοθεσία και θα διατυπώνει το Τελικό Κείμενο του κάθε νόμου. Υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη ανασχεδιασμού της λειτουργίας του Δημοσίου με προτεραιότητα στους τομείς που επηρεάζουν την οικονομία και τη δημόσια υγεία.

Στο θέμα της διαφθοράς το Ποτάμι, όπως είπε, προτείνει τη θέσπιση Ευρωπαίου επιτρόπου με αντικείμενο την αντιμετώπισή της και «υπερεθνικές εξουσίες έρευνας».

Στο θέμα της Δικαιοσύνης επισήμανε τη σημασία της μηχανογράφησης, ενώ για το Πόθεν Έσχες πρότεινε «με τυχαία δημόσια δειγματοληψία να ελέγχονται όλες οι κατηγορίες των υπόχρεων». 

Σχετικά με την Υγεία πρότεινε μεταξύ άλλων «την καθιέρωση Εθνικής Ασφάλισης Υγείας, με καθολική κάλυψη για το βασικό «πακέτο» υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, τον σχεδιασμό «νοσοκομειακού χάρτη της χώρας» για τα ερχόμενα 20 χρόνια και «καθιέρωση θεσμικού ορίου για τη συνολική και τη δημόσια δαπάνη υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ».