Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου 

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό αλλά και προσοχή υποδέχθηκαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων  που δημοσιεύτηκαν στον τύπο το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε αφού και στα τρία γκάλοπ  ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται  της ΝΔ από 3,7% έως 3,8%. 

Ωστόσο όπως επισημαίνουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου όσο και αν ικανοποιητική  αυτή η διαφορά- η οποία πλέον δείχνει να παγιώνεται -δεν είναι τέτοια που να δημιουργεί εφησυχασμό για την επόμενη μέρα. 

Οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα δίνουν ιδιαίτερη προσοχή και στα ποσοστά που λαμβάνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες , το «Ποτάμι» , η ΔΗΜΑΡ αλλά και οι αναποφάσιστοι δεδομένου ότι από  αυτά τα κόμματα θα αναζητήσουν κατ αρχήν κυβερνητικούς εταίρους. 

Ως ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο αξιολογούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό  που δείχνει ότι πλέον ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται πολύ κοντά με τον Αντώνη Σαμαρά στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Ο πρόεδρος της ΝΔ   προηγείται με 33,5%, έναντι του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει  32,5%. 

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα θεωρούν ότι η επικοινωνιακή πολιτική που ακολούθησαν το τελευταίο διάστημα και η οποία ήταν βασισμένη πάνω στο πρόσωπο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έφερε αποτελέσματα. Η εμφάνιση του στην ΔΕΘ και τα όσα εξήγγειλε , η συμμετοχή του σε διεθνείς συναντήσεις αλλά και το άνοιγμα του προς την εκκλησία και η συνάντηση του με τον πάπα ενίσχυσαν την  εικόνα του. 

Αυτό άλλωστε ήταν και το ζητούμενο δεδομένου ότι αποτελούσε και την Αχίλλειος πτέρνα του Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με τον Αντ. Σαμαρά. Όπως επισημαίνουν μάλιστα στενοί του συνεργάτες η κίνηση ματ που έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν το ότι αποδέχθηκε να ηγηθεί του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις ευρωεκλογές . «Μέσα από αυτό το αξίωμα και εργαζόμενος για το μέλλον της ευρωπαϊκής αριστεράς του άνοιξαν πολλές πόρτες  και έκανε πολλές επαφές επισημαίνουν στενοί του συνεργάτες. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση μπορεί να τον λοιδορούσε  ο Τσίπρας όμως μέσα από αυτή την διαδικασία κατάφερε να αποκτήσει τις επαφές  και τους ανθρώπους που θα μας βοηθήσουν μελλοντικά.» 

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αξιολόγησαν ως ιδιαίτερα σημαντικό και το ερώτημα της  εταιρείας Alco –για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ- εάν έπεισαν οι εξαγγελίες του στην ΔΕΘ. Με βάση τις απαντήσεις  - το 54% δεν τις πιστεύει, έναντι του 28% που δείχνει εμπιστοσύνη, ενώ στο 27% φτάνουν όσοι πιστεύουν ότι μπορεί όντως να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα που ανακοίνωσε. 

«Παρά την καχυποψία των πολιτών που είναι απόρροια των όσων έχουν περάσει ,συνολικά αυτοί που πιστεύουν ότι κάτι μπορεί να γίνει φτάνουν στο 55% έλεγαν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Αξιολογούμε το ποσοστό ως ιδιαίτερα σημαντικό αφού δείχνει ότι ο κόσμος ελπίζει σε εμάς.» 

Σε ότι αφορά την συνάντηση Σαμαρά –Μέρκελ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την αξιοποιούν επικοινωνιακά  χαρακτηρίζοντας  τον πρωθυπουργό «ικέτη και λέγοντας ότι το μοναδικό διαπραγματευτικό χαρτί του Αν. Σαμαρά είναι ότι έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: 

«Ως ικέτης κατευθύνεται ο κ. Σαμαράς στην κ. Μέρκελ προσβλέποντας στην επιείκειά της. Απομονωμένος πολιτικά προστρέχει στο τελευταίο του αποκούμπι, αφού προηγουμένως  έχει καταστήσει σαφές μέσω του Υπουργού Οικονομικών πως η μεν διαγραφή του χρέους δεν αποτελεί επιλογή, η δε χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής συνιστά αμαρτία. 

Το μόνο διαπραγματευτικό χαρτί του κ. Σαμαρά προς την κ. Μέρκελ είναι η προοπτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της χώρας, δεν μπορεί και δεν θέλει να διαπραγματευτεί και πως έχει κλείσει τον κύκλο της ζωής της.»