current views are: 1

22 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση07:05

Βενιζέλος: Δεν έχουμε πρόβλημα τζιχαντιστών στην Ελλάδα

Στο Κυπριακό και στην ονομασία των Σκοπίων εστίασε η συζήτηση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος​, με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν στον ΟΗΕ για την 69η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Δημοσίευση 07:05’
αρθρο-newpost

Στο Κυπριακό και στην ονομασία των Σκοπίων εστίασε η συζήτηση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος​, με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν στον ΟΗΕ για την 69η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στο Κυπριακό και στην ονομασία των Σκοπίων εστίασε η συζήτηση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν στον ΟΗΕ για την 69η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «η συνάντησή μου με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι-μουν έδωσε την ευκαιρία να συζητήσω μαζί του όλο το φάσμα των εθνικών μας θεμάτων, πρωτίστως το Κυπριακό. Βεβαίως συζητήσαμε το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων και όλο το φάσμα των μεγάλων ανοιχτών διεθνών κρίσεων, καθώς ο γ.γ. ενδιαφέρεται για την ελληνική θέση και για την ευρωπαϊκή θέση και αποδίδει πάρα πολύ μεγάλη σημασία στη δική μας συμβολή στη διαμόρφωση μιας καθαρής και ενεργού ευρωπαϊκής πολιτικής στα θέματα αυτά».

Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «ως προς το ζήτημα του ονόματος, είχα την ευκαιρία, πριν από λίγες εβδομάδες, να συνομιλήσω δια μακρόν με τον κ. Νίμιτς στην Αθήνα. Είμαστε έτοιμοι να μετάσχουμε στις επόμενες συναντήσεις. Στηρίζουμε τη διαδικασία αυτή, αλλά εμείς έχουμε κάνει μεγάλα βήματα, δημιουργικά. Η θέση μας είναι πολύ καθαρή. Η εθνική θέση είναι υπέρ ενός σύνθετου ονόματος, με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά να είναι έναντι πάντων, για εσωτερική και για εξωτερική χρήση. ‘Αρα, περιμένουμε από την άλλη πλευρά να κάνει αντίστοιχα βήματα, καλόπιστα και παραγωγικά».

Σε ερώτηση ότι «τις τελευταίες 48 ώρες υπάρχουν πολλά ρεπορτάζ ότι οι ελληνικές αρχές έχουν συγκεντρώσει στοιχεία από τη CIA και άλλες υπηρεσίες, σύμφωνα με τα οποία επτά άτομα ελληνικής καταγωγής έχουν σχέση με τζιχαντιστές και ότι τζιχαντιστές εκπαιδεύτηκαν επί ελληνικού εδάφους» και «ποια είναι η θέση της κυβέρνησης;», ο κ. Βενιζέλος σημείωσε:

«Η Ελλάδα μετέχει στη διεθνή κινητοποίηση κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους. Η Ελλάδα σέβεται και εκτελεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ στα θέματα αυτά. Δεν έχουμε πρόβλημα τζιχαντιστών στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή μας. ‘Αρα μετέχουμε στη διεθνή συνεργασία ανταλλαγής πληροφοριών προκειμένου να προστατεύσουμε τις χώρες μας, διότι αυτό είναι πλέον ένα ζήτημα εσωτερικής ασφάλειας. Δεν έχει άμεσο πρόβλημα η Ελλάδα, αλλά μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ οι γειτονικές μας χώρες και η ευρύτερη περιοχή.

 


σχετικα αρθρα