Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Σε σκληρή πολιτική κόντρα εξελίσσεται η σύγκρουση για την αξιολόγηση και τον επανέλεγχο των συμβάσεων σε δήμους και Περιφέρειες μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου.

Με έμμεσα εκατέροθεν πυρά εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα ο υπουργός και η περιφερειάρχης εμμένουν στις θέσεις τους για το εν λόγω ζήτημα. Ο κ. Μητσοτάκης ωστόσο σήμερα εμφανίστηκε πιο «επιθετικός» τονίζοντας ότι «η αξιολόγηση και ο επανέλεγχος των στοιχείων στους δήμους θα γίνουν με όποιο κόστος, ακόμη και αν χρειαστεί να ζητήσουμε τη βοήθεια των εισαγγελικών αρχών».

Ο υπουργός επιχείρησε έτσι να απαντήσει εμμέσως στους 19 δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου που είναι αρνητικοί στην διαδικασία.

Όπως πρόσθεσε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο κ. Μητσοτάκης, «Θα πρέπει οι κατεργαράκοι και οι απατεώνες να πάνε σπίτια τους, γιατί τέτοιοι είναι αυτοί που χρησιμοποίησαν πλαστά πτυχία και πιστοποιητικά για να διοριστούν». Φυσικά τα πυρά έλαβαν και... όνομα όταν ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η κυρία Δούρου πρέπει να καταλάβει ότι είναι εκλεγμένη. Δεν κάνει πια αντιπολίτευση».  Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση της και σημείωσε πως περιμένει να δει την τοποθέτηση της περιφερειάρχη Αττικής στο αυριανό περιφερειακό συμβούλιο.

Από την άλλη, μπορεί η Περιφερειάρχης να τοποθετηθεί επίσημα στο περιφερειακό συμβούλιο της Τρίτης και να μην ήθελε να σχολιάσει επίσημα τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, ωστόσο κύκλοι της κυρίας Δούρου αναφέρουν στο newpost ότι οι θέσεις της παραμένουν ίδιες σχετικά με το ζήτημα.

Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε με σχόλιό της στα social media η κυρία Δούρου, «Η κάλυψη πλαστογράφων αποτελεί ειδικότητα όλων όσοι - επί 40 και πλέον χρόνια - έστηναν το πελατειακό τους κράτος στο δημόσιο. Ειδικότητα των ίδιων είναι και η εκτόξευση λάσπης ότι δήθεν όσοι απορρίπτουμε την κατ’ όνομα «αξιολόγηση», καλύπτουμε πλαστογραφίες και παραποιημένα πτυχία. Όποιος παραβίασε το νόμο, θα αντιμετωπίσει τις ανάλογες κυρώσεις και ό,τι προβλέπεται πειθαρχικά. Η Περιφέρεια Αττικής εγγυάται την τήρηση όλων εκείνων των ενεργειών που διασφαλίζουν τη νομιμότητα. Και παράλληλα, βρίσκεται απέναντι στα σχέδια, ανεξαρτήτως ονομασίας, που αποσκοπούν στην αναγκαστική έξοδο χιλιάδων υπαλλήλων για να «βγει» ο αριθμός των απολύσεων που ζητούν οι δανειστές.

Εάν εμείς που δεν διορίσαμε το σόι και την παρέα μας λέμε ότι η αξιολόγηση είναι ο φερετζές της περαιτέρω υποστελέχωσης κι επομένως της ιδιωτικοποίησης των δημοσίων υπηρεσιών, τότε, η γνώμη μας πρέπει να μετρά περισσότερο. Κι ας σκεφτούμε όλοι μας την τελευταία φορά που μπήκαμε σε δημόσια υπηρεσία πόσους υπάλληλους βρήκαμε. Αν ένα ζήτημα πρέπει να συζητηθεί, είναι αυτό της υποστελέχωσης. Άλλωστε όσοι έχουν μιλήσει τα τελευταία χρόνια για εφεδρεία-κινητικότητα-διαθεσιμότητα-αξιολόγηση-απολύσεις, είναι οι ίδιοι που φέρνουν καραβιές τους συμβούλους στα γραφεία τους.

Ωραίο το παραμύθι σας, αλλά δεν έχει δράκο. Εμείς δεν διορίσαμε κανέναν, δεν μπορεί να είναι τιμητές του δημοσίου αυτοί που το ξεχαρβάλωσαν».