Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Την κατάσταση στα χέρια του παίρνει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να αποσυμφορηθουν οι πιέσεις τόσο στα «κοινωνικά μέτωπα» όσο και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και επιβάλλει «ανασύνταξη δυνάμεων», αρχής γενομένης από την πρώτη εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ το προσεχές Σάββατο στη Χαλκιδική.

Μετά από τη συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία επενδύει πολλά για τις επόμενες κινήσεις του ειδικά στο ζήτημα των φοροαπαλλαγών και το θέμα του χρέους και αφού τελειώσει και τις κομματικές εκδηλώσεις που γίνονται στα πλαίσια της επιχείρησης ανασυγκρότησης της ΝΔ, θα ζητήσει από τους υπουργούς και τα κομματικά όργανα άμεσες ενέργειες.

Ο βασικός του στόχος είναι να αναδεικνύουν δύο θεμελιώδεις όψεις της εξαγγελθείσης πολιτικής, που εσχάτως τείνουν να τεθούν υπό δοκιμασία: την «αξιοπιστία του κυβερνητικού λόγου» και το «κοινωνικό πρόσωπο της ΝΔ».

Εκ παραλλήλου θα προδιαγράψει ο ίδιος δημοσίως τα επόμενα βήματα της κυβερνήσεως στο πλαίσιο της πολιτικής της. Ήδη υπάρχουν εισηγήσεις να δώσει τον Οκτώβριο μια συνέντευξη Τύπου στους έλληνες δημοσιογράφους και στους ανταποκριτές ξένου τύπου.

Το «δόγμα» του είναι απλό: «Να λύνουμε τα προβλήματα για να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων», είναι η μόνιμη επωδός των συζητήσεων που έχει με συνεργάτες του και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Επίσης επιθυμεί να απαγκιστρωθεί τόσο η δραστηριότητα της κυβερνήσεως όσο και η προσοχή της κοινής γνώμης από την διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει να ξεδιπλωθούν δραστηριότητες που θα συμβάλουν στη μετακίνηση της δημόσιας προσοχής σε άλλους τομείς, στους οποίους η κυβέρνηση έχει να επιδείξει έργο. «Και αυτοί οι τομείς είναι αρκετοί» λένε από την κυβέρνηση, αν και δεν έχουν αναδειχθεί λόγω και της κακής επικοινωνιακής πολιτικής.

Σε αυτή την κατεύθυνση τον τόνο θα δώσουν πρωτίστως οι δικές του δραστηριότητες, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι πολλές και έντονες.

Προφανώς ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να αναδειχθεί εναργώς αυτό που επαναλαμβάνει κάθε πρωί στους άμεσους συνεργάτες του: να κατανοήσει η κοινή γνώμη ότι η επιτυχία της κυβερνητικής πολιτικής είναι μονόδρομος.

Ο Αντ. Σαμαράς φέρεται να επιθυμεί ένα νέο τρόπο επικοινωνίας με τις κοινωνικές ομάδες, που να στηρίζεται κυρίως στην πρωτοβουλία και στην παρουσία όλων των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και όχι σε επιλεκτικές παρεμβάσεις ολίγων συνεργατών του.
 
«Τον κοινωνικό διάλογο πρέπει να τον κάνουν οι υπουργοί στον τομέα του ο καθένας», σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας και δίνει μεγάλη σημασία αυτός ο «κοινωνικός διάλογος» που συνδέεται στενά με την εικόνα της κυβερνήσεως να συναρτάται και με μια πιο αποτελεσματική επικοινωνιακή πολιτική. Ως προς αυτό το πεδίο αναμένονται επίσης πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού.
 
Ο επικείμενος ανασχεδιασμός του κοινωνικού διαλόγου και το «νέο στυλ επικοινωνιακής πολιτικής» θα αναδειχθεί άμεσα, φθάνει να μην υπάρξουν και πάλι δεύτερες σκέψεις και οι εισηγήσεις μείνουν σε κάποιο συρτάρι.
 
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός δίνει μεγάλη σημασία στις δυο εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ που θεωρεί ότι θα λειτουργήσουν συσπειρωτικά για την παράταξη και την κυβέρνηση. Ο ίδιος θέλει αμέσως μετά να εκδηλωθεί ένα μοντέλο «πολιτικής αντεπίθεσης» σε όλη την επικράτεια, ώστε να διαμορφωθεί η εικόνα ενότητας και συστράτευσης προκειμένου να ανακοπεί η «τάση για ομφαλοσκόπηση». Εξάλλου για τον Αντ. Σαμαρά τίποτα δεν έχει κριθεί και το «παιχνίδι είναι ακόμα ανοικτό»!