Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη είχε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία «να αναλάβει τις δικές της πρωτοβουλίες υπέρβασης αυτού του ιστορικού αδιεξόδου που υπάρχει στο Κυπριακό, που είναι πάντα ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής».

Ταυτόχρονα επεσήμανε πως στόχος είναι «μια λύση ειρηνική, βιώσιμη στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του ευρωπαϊκού κεκτημένου του κοινού ανακοινωθέντος του Φεβρουαρίου 2014».

Σημείωσε εξάλλου ότι η κυβέρνηση «στηρίζει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τις πρωτοβουλίες, τις ιδέες του για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και επαναλαμβάνουμε σε όλες τις συναντήσεις μας πως το κλειδί των εξελίξεων βρίσκεται στη στάση της Τουρκίας, η οποία πρέπει να αναλάβει τις δικές της πρωτοβουλίες υπέρβασης αυτού του ιστορικού αδιεξόδου που υπάρχει στο Κυπριακό, που είναι πάντα ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κύπρου επανέλαβε ότι η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου «ενδυναμώνει και τις προσπάθειες προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους, που δεν είναι άλλοι από την ειρηνική επίλυση το συντομότερο του κυπριακού προβλήματος».

Όπως δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο «για τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού, αλλά και για τις συναντήσεις που είχα χθες, ιδιαίτερα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. Το αντίστοιχο έπραξε βεβαίως και ο κ. Βενιζέλος για τις μέχρι στιγμής συναντήσεις, αλλά και αυτές που θα έχουμε, προκειμένου να είμαστε, όπως πάντοτε, συντονισμένοι με κοινές τις θέσεις και επιδιώξεις. Οφείλω να ευχαριστώ θερμά γιατί η συνεργασία ενδυναμώνει και τις προσπάθειες προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που δεν είναι άλλοι από την ειρηνική επίλυση το συντομότερο του κυπριακού προβλήματος».