Καταλύτης πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα ενδέχεται να είναι η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τη γερμανιδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Μπορεί οι συναντήσεις των δύο ηγετών να είναι αρκετά συχνές τα τελευταία δυόμισι χρόνια, όμως δεδομένης της κρίσιμης χρονικής στιγμής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το «τετ α τετ» στη γερμανική πρωτεύουσα αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα εκφράσει στην κυρία Μέρκελ τη βούληση της Αθήνας να μην υπάρξει νέο μνημόνιο για την Ελλάδα, συνεχίζοντας τις εξόδους στις αγορές. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να θέσει το ζήτημα του χρέους, με τους δανειστές να αρνούνται το ενδεχόμενου νέου «κουρέματος».

Στόχος της κυβέρνησης είναι η οριστική αποχώρηση των δανειστών, με τον κ. Σαμαρά να αναμένεται να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την επικείμενη άφιξης των τροϊκανών στην Αθήνα, έτσι ώστε να μην υπάρξει ανεπιθύμητη εξέλιξη, όπως μία παρατεταμένη παραμονή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα που θα «ακυρώσει» τις επαφές στο Παρίσι.

Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη που τόνισαν η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο, επενδύοντας στην έξοδο στις αγορές. «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επανέλθει ήδη στις αγορές με πάρα πολύ καλούς όρους, δηλαδή με επιτόκια δανεισμού καλύτερα από τα επιτόκια δανεισμού του ΔΝΤ» δήλωνε χαρακτηριστιά ο κ. Βενιζέλος από τη Νέα Υόρκη.

Μπορεί η γερμανική κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ, να επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις στη συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά, και ότι αυτές θα παρθούν μετά το τέλος του προγράμματος, όμως σε Αθήνα και Βερολίνου όλοι γνωρίζουν ότι η συνάντηση αυτή δεν πρόκειται να είναι σαν τις προηγούμενες.

Την ίδια ώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ, παρακολουθούν με ενδιαφέρον το ταξίδι του κ. Σαμαρά στη γερμανική πρωτεύουσα, αφού δεν αποκλείουν αποφάσεις έπειτα από αυτό, με στελέχη να μιλούν ακόμα και για προκήρυξη εκλογών.

Φυσικά, κανείς δεν περιμένει επίσημες ανακοινώσεις μετά τις επαφές του πρωθυπουργού και της καγκελαρίου, αλλά τα πάντα θα φανούν από τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης.