Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Σήμερα το μεσημέρι, μετά τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, ο Αντώνης Σαμαράς- άσχετα με τις δημόσιες δηλώσεις, θα είναι ο μοναδικός άνθρωπος ο οποίος θα γνωρίζει εάν στο επόμενο χρονικό διάστημα θα εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή αν θα οδηγηθούμε σε κάλπες.  

Η συνάντηση θεωρείται κρισιμότατη για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Και για τον λόγο αυτό, όσοι είδαν και συνομίλησαν με τον Πρωθυπουργό στο Μπακού ή στο Μέγαρο Μαξίμου, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, δεν έκρυβαν την έκπληξή τους. Ο Αντώνης Σαμαράς, ήταν ο γνωστός… Αντώνης. Ευδιάθετος, με χιούμορ, με όρεξη για συζήτηση, ακόμη και για το Βερολίνο. Χωρίς αγωνία για την έκβαση της συνάντησης.  

Σύμφωνα με συνομιλητές του Πρωθυπουργού, υπάρχουν τρεις στόχοι για τη συνάντηση στο Βερολίνο.  

Ο πρώτος έχει να κάνει με τη χαλάρωση της στάσης της τρόικας ώστε στην επόμενη (και τελευταία) αξιολόγηση να μην υπάρξουν ενστάσεις και αστερίσκοι. Αυτό θα βοηθήσει ώστε στο νέο προϋπολογισμό να ενσωματωθούν οι εξαγγελίες του Α. Σαμαρά στη ΔΕΘ (όπως οι ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων προς την εφορία σε πολλές δόσεις) αλλά και φοροαπαλλαγές που ήδη βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας. Αν δοθεί το πράσινο φως, ενδέχεται να έχουμε και μια ανάλογη δήλωση από την Καγκελάριο.  

Ο δεύτερος στόχος σχετίζεται με το ΔΝΤ. Κυβερνητικοί παράγοντες πιστεύουν ότι θα είναι παράδοξο το χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το ΔΝΤ να συνεχιστεί επί δύο χρόνια μετά τη λήξη του αντίστοιχου ευρωπαϊκού προγράμματος. Ο Σαμαράς θα ζητήσει το παράλληλοι τέλος των δύο προγραμμάτων, παρουσιάζοντας στη Μέρκελ και τους εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης του κενού που θα δημιουργηθεί. Είναι βέβαιο ότι θα αναφερθεί στην έξοδο στις αγορές (για αυτό είναι επίσης σημαντικό να μην υπάρξουν αστερίσκοι στην αξιολόγηση της τρόικας), στα repos και ενδεχομένως στο «μαξιλάρι» του ΤΧΣ που όλα δείχνουν ότι δεν θα χρειαστούν οι τράπεζες.  

Ο τρίτος στόχος δεν είναι άλλος από το χρέος. Θεωρείται και το πιο δύσκολο εγχείρημα και πολλοί αναμένουν αρνητική (προσώρας) απάντηση. Ο Σαμαράς πάντως είναι αποφασισμένος να το θέσει, θυμίζοντας ότι υπάρχει σχετική συμφωνία από το 2010 και ευελπιστώντας ότι ως το τέλος του χρόνους θα μπορεί να έχει μια θετική απάντηση. 
Κλείνοντας θα επαναλάβουμε ότι όποια και αν είναι η έκβαση της σημερινής συνάντησης, τα νέα θα αρχίσουμε να τα μαθαίνουμε εν καιρώ, αποκρυπτογραφώντας κινήσεις και πολιτικές. Μόνο ο Σαμαράς θα γνωρίζει και αυτός θα μοιράσει την… τράπουλα γνωρίζοντας το φύλλο που πρέπει να τραβήξει…