Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου

Όποιες υποσχέσεις και αν πάρει  στη  σημερινή συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ ο Έλληνας πρωθυπουργός το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο ισχυρίζονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Εκλογές τώρα ή το αργότερο τον Φεβρουάριο». 

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι ακόμα και αν σήμερα ο Αντ. Σαμαράς πάρει κάποιες υποσχέσεις για χαλάρωση των μνημονιακών δεσμεύσεων, αυτές δεν θα είναι ικανές να αλλάξουν το κλίμα και να ακυρώσουν το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. 

Άλλωστε όπως επισημαίνουν η κυβέρνηση Σαμαρά πολύ δύσκολα θα κατορθώσει να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές που χρειάζεται για την  εκλογή του προέδρου ακόμα και εάν δεσμευθεί ότι τα μνημόνια τελειώνουν. «Από τα  αποτελέσματα αυτής της συνάντησης, που πιστεύουμε ότι θα είναι πενιχρά , θα εξαρτηθεί σημαντικά ο χρόνος διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, που δεν θα αργήσουν πολύ λένε οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Τους 180 που θα δώσουν παράταση στο βίο της κυβέρνησης, δεν τους έχουν. Αυτό που «παίζεται» επομένως, είναι αν θα γίνουν εκλογές στη συνταγματικά προβλεπόμενη προθεσμία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας ή νωρίτερα.  Το τελευταίο σενάριο μάλιστα το θεωρούμε πολύ πιθανό , και μάλιστα με πρωτοβουλία Σαμαρά, ο οποίος μπορεί να προτιμήσει μια μεγάλη ήττα από μια τεράστια συντριβή». 

Οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι τα πράγματα θα είναι ακόμα δυσκολότερα στην περίπτωση που ο Αντ. Σαμαράς δεν καταφέρει να κομίσει κάποια σημαντικά οφέλη τα οποία έστω και επικοινωνιακά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο εσωτερικό της χώρας. 

«Το φιάσκο του Παρισιού δεν έβαλε μυαλό στον πρωθυπουργό και τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Όλο τον Αύγουστο μας έλεγαν ότι το Παρίσι σημαίνει «την αρχή του τέλους του Μνημονίου και το τέλος της Τρόικα». Και τελικά στο Παρίσι τις κόκκινες γραμμές τις έβαλε η Τρόικα και οι κυβερνητικοί γύρισαν σαν τη.. βρεγμένη γάτα. Πολύ φοβάμαι ότι ο κ.Σαμαράς, χωρίς να διδάσκεται από τα παθήματα του παρελθόντος, ανεβάζει πάρα πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για το τι θα προκύψει από τη συνάντησή του με την Μέρκελ, με κίνδυνο να περάσει θεαματικά από κάτω.