«Σαμαράς στο Βερολίνο: Όχι "εκπτώσεις" στις μεταρρυθμίσεις για την Αθήνα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Deutsche Welle ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ελπίζει για κατανόηση, για επιδιωκόμενες ελαφρύνσεις σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των δανείων. Για μια χαλάρωση της πορείας μεταρρυθμίσεων μάλλον δεν θα λάβει υποστήριξη», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι «οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης αναγκάστηκαν ξανά και ξανά τις τελευταίες ημέρες στην ενημέρωση των συντακτών στο Βερολίνο, με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην καγκελάριο ΄Ανγκελα Μέρκελ, να ξεκαθαρίσουν το αυτονόητο: οι δυο τους θα μιλήσουν για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και ο Αντώνης Σαμαράς θα ενημερώσει πώς κατά την άποψή του θα προχωρήσει η Ελλάδα - αλλά δεν θα υπάρξουν διμερείς διαπραγματεύσεις για αυτό. Συνομιλητής της Ελλάδας είναι οι δανειστές της τρόικας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Σαμαράς αναζητά πολιτική στήριξη, καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Αθήνα η τρόικα. Πιθανώς, επισημαίνει, για τελευταία φορά, για να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του τρέχοντος δεύτερου δανειακού προγράμματος για περαιτέρω περικοπές κοινωνικών παροχών και μια μεγαλύτερη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. «Όχι μια εύκολη υπόθεση, μιας και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δήλωσαν κατά την τελευταία τους συνάντηση ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει πλήρως το πακέτο μεταρρυθμίσεων που είναι συνδεδεμένο με τα δάνεια. Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η ελληνική κυβέρνηση, όπως και κατά το παρελθόν, θα το κάνει και θα περάσει τους αντίστοιχους νόμους στην Βουλή. Αυτό θα πει ο κ. Σαμαράς στην καγκελάριο», επισημαίνεται στο άρθρο.

«Πώς θα καλύψει η χώρα τα διαφαινόμενα χρηματοδοτικά κενά στον προϋπολογισμό του 2015; Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει ένα τρίτο δανειακό πακέτο της τρόικας. Αν και οι τόκοι για αυτό θα ήταν κατά το ήμισυ χαμηλότεροι, θέλουν να χρηματοδοτήσουν την χρηματοδοτική ανάγκη μέσω έκδοσης κρατικών ομολόγων. Ο λόγος: το δάνειο της ΕΕ και του ΔΝΤ θα ήταν συνδεδεμένο με μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, αντιθέτως, τα δάνεια από τις χρηματοοικονομικές αγορές όχι. Για να βρει οι Ελλάδα όμως αγοραστές για τα ομόλογά της, πρέπει να είναι αξιόπιστη. Αλλά πόσο αξιόπιστη είναι μια χώρα με ένα βουνό χρέους, το οποίο θα υπερβεί αυτόν τον χρόνο το 177% του ΑΕΠ της;».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι σημαντικό κριτήριο για την πιστοληπτική ικανότητα είναι η τελική αξιολόγηση του δεύτερου δανειακού πακέτου από την τρόικα. «Όσο πιο θετική είναι, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες της ελληνικής κυβέρνησης να βρει χρήματα στις διεθνείς αγορές», αναφέρει ο συντάκτης και τονίζει ότι ακριβώς σε αυτό το σημείο μπαίνει «στο παιχνίδι» η Γερμανίδα καγκελάριος, διότι, όπως αναφέρει, «η αξιολόγηση της τρόικας υπόκειται πάντα και σε πολιτικές σκέψεις». Αντίστοιχα, εκτιμά, ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει την στήριξη της κυρίας Μέρκελ ώστε η τελική έκθεση να είναι όσο το δυνατόν πιο θετική. «Πέρα από αυτό, ο κ. Σαμαράς θα θελήσει να κερδίσει την καγκελάριο σε ό,τι αφορά την μείωση των τόκων και την χρονική επιμήκυνση στην αποπληρωμή των ήδη ληφθέντων δανείων», επισημαίνει ο συντάκτης και προσθέτει ότι «ένα κούρεμα χρέους - αυτό το γνωρίζει και ο κ. Σαμαράς - δεν θα το δέχονταν οι δανειστές». Η κυρία Μέρκελ θα μπορούσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να συμφωνήσει περισσότερο σε ελαφρύνσεις στην αποπληρωμή των δανείων από ό,τι σε ελαφρύνσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.