Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Τα θεμέλια μίας εξαιρετικά δύσκολης αποστολής, αυτής της απεμπλοκής της χώρας από το μνημόνιο και την τρόικα, θα επιδιώξει να θέσει σήμερα, στη μία και μισή ώρα Ελλάδας, ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος και θα περνά την πόρτα της γερμανικής Καγκελαρίας. 

Το Βερολίνο αναμένει τον Έλληνα Πρωθυπουργό σαφώς με πιο θετική διάθεση απ' όσο στο παρελθόν, χωρίς όμως να εμφανίζεται πρόθυμο για εν λευκώ παραχωρήσεις προς τους Έλληνες. Την ίδια στιγμή, η γερμανική πλευρά εμφανίστηκε μάλλον ενοχλημένη με τη διαρροή των σεναρίων της Αθήνας για απεμπλοκή από την τρόικα, μη χρησιμοποίηση των πόρων του ΔΝΤ και αυτοδύναμη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας από τις αγορές. Γι αυτό το λόγο, μετά τον γερμανό εκπρόσωπο τύπου Στέφεν Ζάιμπερτ που σημείωσε ότι η προοπτική του ελληνικού προγράμματος δεν είναι διμερές θέμα και άρα δεν θα πρέπει να αναμένονται απαντήσεις και η ομόλογός του στην Αθήνα, Σοφία Βούλτεψη, έσπευσε να κάνει λόγο για τακτική συνάντηση, μεταξύ φίλων και εταίρων. 

Προφανώς, πάντως, ο κ. Σαμαράς δεν μεταβαίνει στο Βερολίνο για τσάι και συμπάθεια. Και, πέραν των επίσημων δηλώσεων, είναι σαφές ότι το ειδικό βάρος του Βερολίνου στην Ευρωζώνη είναι τόσο μεγάλο, που η εκ μέρους του αποδοχή της ελληνικής πρότασης θα αποτελεί γενναίο βήμα. Ωστόσο, ανακοινώσεις δεν πρέπει να αναμένονται σήμερα. Από τις δηλώσεις Σαμαρά και Μέρκελ, περί τις 15:00 μμ ώρα Αθήνας, ενδεχομένως να φανεί το κλίμα μεταξύ των δύο μερών. Όχι όμως και η τελική έκβαση της προσπάθειας. 

Άλλωστε, και μέσα στην Ευρωζώνη είναι πολλοί όσοι επιμένουν ότι η Αθήνα θα ήταν καλύτερο να λάβει νέα χρηματοδότηση από την τρόικα και όχι από τις αγορές και, κυρίως, φοβούνται ότι η μερική έστω χαλάρωση της εποπτείας θα οδηγήσει τους... απείθαρχους έλληνες σε νέες περιπέτειες. Το μήνυμα που έστειλε, χθες, ο επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι ήταν πολλών επιπέδων. Αφενός είπε ότι, όπως και στις άλλες χώρες, έτσι και στην περίπτωση της Ελλάδας δεν υπάρχει παζάρι. Με άλλα λόγια, σημείωσε ότι αν οι οικονομικοί δείκτες επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα απεμπλοκής έχει καλώς, αν όμως όχι τότε ο ίδιος, όπως είχε πει και στον Γκίκα Χαρδούβελη προ ημερών, θα προτείνει νέο πρόγραμμα

Επίσης, ο ιταλός τραπεζίτης έστειλε και δύο επιπλέον μηνύματα. Αφενός ότι δεν πρέπει να χαλαρώσει η μεταρρυθμιστική και δημοσιονομική προσπάθεια (σ.σ. η Ελλάδα βγήκε στις αγορές εξαιτίας των όσων έπραξε και με την εκτίμηση ότι θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, ανέφερε), αφετέρου δε ότι η εικόνα των αγορών δεν θα είναι μονίμως ευνοϊκή (σ.σ. και με χαμηλά επιτόκια) και, συνεπώς, απαιτείται προσοχή. 

Μόνον ει βέβαιο είναι ότι η ευρωζώνη δεν έχει, ακόμη, σαφή εικόνα τι θα πράξει με την ελληνική περίπτωση. Το ΔΝΤ είναι σε τροχιά αποχώρησης από το πρόγραμμα, εναλλακτικά σενάρια εξετάζονται πίσω από κλειστές πόρτες, ωστόσο αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. 

Το ζητούμενο, συνεπώς, είναι αν η ελληνική πλευρά θα μπορέσει να πείσει για τα δημοσιονομικά δεδομένα και, φυσικά, αν θα μπορέσει να κερδίσει την πολιτική κατανόηση των εταίρων της στην προσπάθεια ανατροπής του πολιτικού κλίματος. 

Διότι, πέραν της οικονομίας είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει ότι έχει φτάσει και η ώρα της πολιτικής. Από εκεί και πέρα, όμως, είναι υπερβολικό να χαρακτηρίζεται η συνάντηση ως εξόχως πολιτική επειδή από το τραπέζι Μέρκελ – Σαμαρά θα λείπουν οι Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και Γκίκας Χαρδούβελης. Άλλωστε, μετά από αρκετά χρόνια κρίσης, και όχι μόνον ελληνικής, ο ούτως ή άλλως οικονομολόγος Αντώνης Σαμαράς και η φυσικός Άγκελα Μέρκελ έχουν πλήρη εικόνα και των οικονομικών μεγεθών και, δεν υπάρχει αμφιβολία, πως το όποιο σενάριο θα βασίζεται πάνω σε αυτά.