Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

To σενάριο της συγκυβέρνησης για την προσέγγιση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ και των ανεξάρτητων βουλευτών με στόχο την συναίνεσή τους στο θέμα της Προεδρικής εκλογής ξεδίπλωσε χθες με έμμεσο τρόπο από την Νέα Υόρκη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ επί της ουσίας στέλνουν μήνυμα στους πολίτες ότι η χώρα θα βγει επιτυχώς στις αγορές με χαμηλά επιτόκια δανεισμού για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, αφού προηγουμένως θα έχει απαλλαγεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και θα έχει διώξει την τρόικα από την χώρα. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα τρίτου δανείου και επανέλαβε αυτό που δήλωσε το προηγούμενο Σάββατο καθ' υπόδειξιν του Μαξίμου και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης. Ότι δηλαδή δεν θα υπάρξει τρίτο μνημόνιο για την χώρα η οποία σταδιακά θα απεγκλωβιστεί και από την ασφυκτική παρουσία της τρόικας. 

«Δεν υπάρχει θέμα τρίτου δανείου, εμείς θέλουμε να φύγουμε από τις έννοιες αυτές  και από την έννοια της τρόικας» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος αφού προηγουμένως υπενθύμισε ότι το ΔΝΤ πάτησε πόδι στην Ευρώπη όχι ως δανειστής αλλά επειδή διαθέτει τεχνογνωσία. Στο μεταξύ όμως, την τεχνογνωσία αυτήν την απέκτησαν και η Κομισιόν και τα άλλα ευρωπαϊκά όργανα, επομένως δεν τίθεται θέμα παράτασης της παραμονής του ΔΝΤ στην ΕΕ. 

Η συμφωνία των δύο πολιτικών αρχηγών στον δρόμο προς την προεδρική εκλογή συνοψίζεται επομένως στο ακόλουθο ερώτημα που θα τεθεί προς τους βουλευτές όλων των πτερύγων της Βουλής: «Γιατί θέλετε να καταψηφίσετε την πρότασή μας για την Προεδρία της Δημοκρατίας την ώρα που η κυβέρνησή μας έχει καταφέρει να διώξει την τρόικα και να απεμπλακεί από νέο Μνημόνιο;». 

Αυτό είναι το «χαρτί» της κυβέρνησης και συζητήθηκε και στην τελευταία συνάντηση Σαμαρά -Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως επίσης και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο για να συνεννοηθούν για το περιεχόμενο των αιτημάτων της ελληνικής πλευράς προς την Καγκελάριο Μέρκελ

Ως τότε βεβαίως δεν θα έχει αντιμετωπιστεί το θέμα της διαχείρισης του χρέους, επομένως δεν θα υπάρχει τίποτε δεσμευτικό για την συγκυβέρνηση.