Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Την αρχή μιας πολύπλοκης εξίσωσης αποτελεί η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Στόχος της κυβέρνησης είναι περιορίσει τις μεταβλητές της εξίσωσης αυτής και τα αποτελέσματα να είναι συγκεκριμένα, καθώς θα έχουν αντίκτυπο στην ίδια τη βιωσιμότητά της και στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν. 

Πρώτη και σημαντικότερη «μεταβλητή» είναι το ζήτημα του χρέους. Τα κυβερνητικά στελέχη περιμένουν η σχετική συζήτηση να προχωρήσει μέσα στο επόμενο δίμηνο, ώστε μέχρι τα τέλη του έτους να υπάρχει η εικόνα της λύσης που θα επιλεγεί. Αυτό αποτελεί άλλωστε και υποχρέωση των εταίρων μας με βάση την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, καθώς όπως θα επισημάνει σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός στη γερμανίδα Καγκελάριο, η χώρα μας έχει τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις. 

Στις αιτιάσεις των Γερμανών ότι η Ελλάδα πάει καλά στα δημοσιονομικά αλλά υστερεί στις μεταρρυθμίσεις η ελληνική πλευρά θα απαντήσει κρατώντας στα χέρια της από χθες την Έκθεση της Κομισιόν, αλλά και τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου ότι η χώρα μας έχει κάνει σημαντική πρόοδο. 

Επίσης υπάρχουν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος είχε μιλήσει για την Ελλάδα χαρακτηρίζοντάς την ως «παγκόσμιο πρωταθλητή των μεταρρυθμίσεων». «Ακόμη και αν υστερούμε κάπου, ο όγκος και η ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας από το Νοέμβριο του 2012 που κινδυνεύαμε να βγούμε από την ευρωζώνη, μέχρι την 36η θέση στην ανταγωνιστικότητα που έχουμε σήμερα, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανένα» έλεγε στο newpost.gr στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. 

Η δεύτερη «μεταβλητή» που θα κρίνει το αποτέλεσμα της εξίσωσης είναι το ενδεχόμενο ενός νέου δανεισμού και η συμφωνία ή όχι για ένα νέο πακέτο βοήθειας. Κάτι τέτοιο έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά και σε όλους τους τόνους από τα κυβερνητικά στελέχη, καθώς εκτιμάται ότι η χρηματοδότηση της χώρας μπορεί να εξασφαλιστεί μέσω της ολικής επαναφοράς της Ελλάδας στις αγορές και της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων. 

Μάλιστα στην κυβέρνηση θεωρούν επίσης ότι δεν θα υπάρξει και χρηματοδοτικό κενό για το 2015, οπότε η όποια συζήτηση για την κάλυψή του από τώρα είναι άκαιρη και άκυρη. Υπό το πρίσμα αυτό ο Αντώνης Σαμαράς με τη Γερμανίδα Καγκελάριο αναμένεται να συζητήσουν και το νέο ρόλο που θα έχει η Ευρώπη στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς από την 1η Ιανουαρίου στη χώρα μας θα συνεχίσει να ισχύει μόνο το σκέλος του μνημονίου του ΔΝΤ μέχρι τον Μάρτιο του 2016. 

Επομένως το ενδιαφέρον επικεντρώνεται γύρω από τη στάση που θα κρατήσει η Γερμανία, ως μόνος σταθερός και ισχυρός παίκτης στην ευρωζώνη αν και ότι αποφασιστεί δεν θα ανακοινωθεί άμεσα αλλά θα γίνει αντιληπτό από τα όσα συμβούν στους επόμενους μήνες. Οι αποφάσεις αυτές πάντως είναι που θα κρίνουν και το αποτέλεσμα της παραπάνω εξίσωσης, η οποία στην κυβέρνηση δεν θέλουν να αποδειχθεί «αδύνατη» , όπως είναι ο μαθηματικός όρος για τις εξισώσεις που δεν έχουν καμία λύση.