Ακάθεκτη, στον δρόμο της απαξίωσης που έχει χαραχθεί εδώ και χρόνια κινείται η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε κατά την ενημέρωση που παρείχαν τα μέλη της Αρχής στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. 

Μειωμένο προσωπικό, λιγότεροι έλεγχοι και πάνω από 2.000 εκκρεμείς υποθέσεις, φτιάχνουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ υπολειτουργίας και αδυναμίας υλοποίησης του συνταγματικά κατοχυρωμένου ρόλους της.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος, Πέτρος Χριστόφορος, είναι ότι ενώ το 2011 είχαν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 468.000 ευρώ, τα οποία όμως μειώθηκαν το 2013 σε μόλις 315.000 ευρώ. 

Μάλιστα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έφτασε στο σημείο να αρνηθεί να πληρώσει το πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ για την διαρροή  2.500.000 φορολογικών δηλώσεων με τη δικαιολογία πως «εμείς είμαστε αυτοί που επιβάλουμε πρόστιμα». 

Επιχειρώντας να δικαιολογήσουν την ευρύτερη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, τα μέλη της Αρχής, υποστήριξαν ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, το ύψος των προστίμων μειώθηκε.

Πάντως, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι οι τράπεζες δεν φέρονται να συμμορφώνονται στις οχλήσεις της Αρχής. Και αυτό γιατί πολλά από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, παρέχουν στις λεγόμενες εισπρακτικές εταιρίες προσωπικές πληροφορίες για τους οφειλέτες τους.

Το Newpost, έθεσε το ευαίσθητο αυτό ζήτημα στα μέλη της Αρχής, τα οποία παραδέχθηκαν ότι μέχρι και σήμερα- παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει- δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης των οφειλετών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το πρόβλημα ενδέχεται να γίνει ακόμα μεγαλύτερο…  

Π.Τ