Ικανοποιημένη είναι η γερμανική πλευρά για την εξέλιξη του προγράμματος ανάκαμψης της Ελλάδας, όπως δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε κοινές δηλώσεις με τον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο Βερολίνο.

«Διαπιστώνουμε πολύ θετικές προόδους στην Ελλάδα και είμαστε σίγουροι ότι τα επόμενα βήματα θα ολοκληρωθούν σύντομα. Είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα ανακάμψει η οικονομία της χώρας. Ειδικά για τους ανθρώπους στην Ελλάδα, ξέρω πόσο δύσκολοι είναι οι καιροί, τα πρώτα δείγματα επιτυχίας γίνονται πλέον ορατά και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε περαιτέρω τη χώρα» ανέφερε η γερμανίδα Καγελάριος.

Η κυρία Μέρκελ σημείωσε επίσης ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό για τις επόμενες φάσεις, τονίζοντας ότι η Ελλάδα επεξεργάζεται τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του προγράμματος τόσο με την τρόικα όσο με την ΕΚΤ.

Σε ερώτηση για το σύμφωνο σταθερότητας, η κυρία Μέρκελ είπε ότι η ΕΕ θα προβεί σε αξιολόγηση των προϋπολογισμών όλων των χωρών- μελών και έπειτα θα κάνει σύσταση για την διαχείριση των ελλειμμάτων. Η βάση, όμως, είπε, είναι η Επιτροπή.

Ερωτηθείσα αν συζήτησε με τον Αντ. Σαμαρά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, η κ. Μέρκελ είπε ότι ο πρωθυπουργός κυβερνά με μεγάλη αποφασιστικότητα και σε συνεργασία με τους εταίρους. Υπάρχουν, είπε, μόνο επιτυχίες.

 Τέλος σε ερώτηση για το θέμα της ΠΓΔΜ η κ. Μέρκελ απάντησε ότι δεν μίλησαν για το θέμα της ονομασίας.