Σε εκδήλωση της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής στη Νέα Υόρκη με θέμα τον αντισημιτισμό βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος όπου και απηύθυνε χαιρετισμό.

«Βρίσκομαι εδώ για να επαναλάβω τη δέσμευσή μας στον αγώνα κατά της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και, ιδίως, του αντισημιτισμού», είπε μεταξύ άλλων και προσέθεσε:

«Πέρυσι, σας διαβεβαιώσαμε ότι θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές, οι οποίες δεν έχουν καμιά θέση στην ελληνική κοινωνία».

Αναφερόμενος στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι «περιλαμβάνει πιο διευρυμένα κριτήρια και αυστηρότερες ποινές για όσους επιδοκιμάζουν, υποτιμούν ή αρνούνται το Ολοκαύτωμα».

«Κατά τον τελευταίο χρόνο, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής που, μεταξύ άλλων, έχει επανειλημμένως εκφράσει φιλοναζιστικά αισθήματα, έχει τεθεί υπό κράτηση και βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος και προσέθεσε:

«Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, το ελληνικό κράτος διορθώνει αδικίες του παρελθόντος. Αναφέρομαι, παραδείγματος χάριν, στη νομοθεσία που υιοθετήσαμε πριν τρία χρόνια, το 2011, η οποία προβλέπει τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας σε Εβραίους συμπατριώτες μας, οι οποίοι είχαν ξεριζωθεί από την πατρίδα μας κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής και είναι τώρα Ισραηλινοί πολίτες».

«Η χρονιά αυτή υπήρξε μία χρονιά μεγάλης αναταραχής στην Ανατολική Μεσόγειο, την κοινή γειτονιά της Ελλάδας και του Ισραήλ» συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών και τόνισε πως σε αυτή την περίοδο, «η χώρα εξέρχεται της κρίσης και παραμένει πυλώνας σταθερότητας και αξιόπιστος δυτικός σύμμαχος στην περιοχή».

Διαβεβαίωσε ταυτόχρονα πως η «Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων με τη φίλη χώρα, το Ισραήλ», μία διαδικασία που όπως είπε προχωράει σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Καταλήγοντας, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας- Ισραήλ, τονίζοντας:

«Η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι φίλοι και εταίροι, σε μία περιοχή όπου παρόμοιες σχέσεις σπανίζουν και, άρα, έχουν ζωτική σημασία. Και χαίρομαι γιατί αυτή η σχέση αντικατοπτρίζεται και στις σχέσεις μεταξύ της ελληνικής και της εβραϊκής διασποράς».

Ο υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί αύριο στην έναρξη των εργασιών της 69ης Συνέλευσης του ΟΗΕ και θα συνεχίσει διμερείς επαφές, καθώς και συμμετοχές σε πολυμερείς συναντήσεις.

Επίσης, θα παρακαθίσει στο γεύμα που παραθέτει ο γγ των Ηνωμένων Εθνών προς τιμήν των επικεφαλής των αντιπροσωπειών και στη συνέχεια θα λάβει μέρος στη συζήτηση, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με θέμα τους ξένους τρομοκράτες μαχητές σε συγκρούσεις, στην οποία θα προεδρεύσει ο Μπαράκ Ομπάμα.