Σε κλίμα έντασης, πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, με την παράταξη του Γιώργου Κουμουτσάκου να αποχωρεί, και την εισήγηση της Ρένας Δούρου για μη εφαρμογή της αξιολόγησης και του νόμου που αφορά τον επαναπροσδιορισμό κριτηρίων για τις συμβάσεις του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου να υπερψηφίζεται.

Η πρόταση υπερψηφίστηκε από τη «Δύναμη Ζωής» της κ. Δούρου, τη Λαϊκή Συσπείρωση, την παράταξη που πρόσκειται στους Ανεξάρτητους Έλληνες, την περιφερειακή σύμβουλο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την «Ανάσα για την Οικολογία», την «Ελληνική Αυγή», αλλά και την παράταξη του πρώην περιφερειάρχη, Γιάννη Σγουρού - που όμως καταψήφισε το «εντέλλεσθε».

Μετά τη συνεδρίαση, η Ρένα Δούρου διευκρίνισε σχετικά με την απόφαση για το διάταγμα Παυλόπουλου ότι «δεν πρόκειται απλά για επανέλεγχο αλλά για επανακαθορισμό των κριτηρίων των συμβάσεων μέσα από την προσπάθεια ακύρωσης του ΠΔ 164/2004».

«Μιας νομοθεσίας, κατ' εφαρμογή ευρωπαϊκής οδηγίας, που το κύρος της κρίθηκε θετικά και αμετάκλητα από τα τρία ανώτατα νομικά όργανα της χώρας» συνέχισε η κ. Δούρου και προσέθεσε:

«Παράλληλα επιβεβαιώθηκε αμετάκλητα και με δύναμη δεδικασμένου και από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2006. Αυτή τη νομοθεσία θέλει να ακυρώσει ο "επανέλεγχος" της σημερινής κυβέρνησης, εκθέτοντας τη χώρα στο ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς μπορεί να βρεθεί με αυτή την αντισυνταγματική παρέμβαση (αντίθεση στο άρθρο 4 του Συντάγματος) και εκτός του πλαισίου της ευρωπαϊκής νομιμότητας. Αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση α λα καρτ ευρωπαϊκή». 

Σημειώνεται πως κατά τη συνεδρίαση, σημειώθηκε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της περιφερειάρχη Αττικής και του Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος έθεσε θέμα ανυπακοής στο νόμο και είπε χαρακτηριστικά:

«Το ερώτημα είναι: Θα εφαρμόσετε ή όχι το νόμο; Θα λειτουργήσετε ως περιφερειάρχης ή ως αρχηγός ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ; Έχω την εντύπωση ότι είμαι σε συνέλευση Ροβεσπιέρου μερικές φορές».

Ταυτόχρονα, ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε ότι στο θέμα της αξιολόγησης από τη μια πλευρά βρίσκεται η κυβέρνηση και από την άλλη η συστράτευση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Χρυσής Αυγής, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν αντιδράσεις στο ακροατήριο.

Τελικά η παράταξη του κ. Κουμουτσάκου αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Η Ρένα Δούρου από την πλευρά της απαντώντας στον κ. Κουμουτσάκο επεσήμανε ότι ταιριάζει σε κάποιον που έχει υπηρετήσει τη διπλωματία να απευθύνεται σε αυτήν προσωπικά με χλευασμούς και προσβλητικές νουθεσίες και συμπλήρωσε:

«Ήρθα εκπρόσωπος της πλειοψηφούσας παράταξης και των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Παράνομη και αντισυνταγματική είναι η αξιολόγηση και η ποσόστωση, και το εξήγησα μιλώντας με στοιχεία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου. Τα βάζετε όλα στην άκρη και ζητάτε από τη Δούρου διαπιστευτήρια νομιμοφροσύνης. Εσείς είστε παράνομοι και το πιο νόμιμο που έχω κάνει στα 40 μου χρόνια είναι να δώσω εντολή για να μη γίνει αξιολόγηση στην Περιφέρεια Αττικής».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Σγουρός επεσήμανε πως «δεν μπορούμε να προβούμε στην αξιολόγηση με αυτούς τους όρους που είναι αντίθετοι στο Σύνταγμα. Ο επανέλεγχος των πιστοποιητικών πρέπει να γίνει και να ολοκληρωθεί και η περιφέρεια δεν πρέπει να γίνει ορμητήριο κόμματος».

Σε ό,τι αφορά τον επανέλεγχο των συμβάσεων τόνισε ότι καμία παρανομία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Όσοι εξαπάτησαν και μπήκαν στο Δημόσιο με πλαστά χαρτιά πρέπει να υποστούν τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος, χωρίς μισόλογα, χωρίς «ναι μεν αλλά», χωρίς υπεκφυγές.

Απευθυνόμενος στη διοίκηση της περιφέρειας τόνισε ότι «δεν μπορεί από τη μία να ρίχνεις ευθύνες στο “πελατειακό χθες” για το ξεχαρβάλωμα του κράτους και από την άλλη να επενδύεις στο “πελατειακό αύριο”».