Το ενδιαφέρον των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης και ιδιαίτερα του γερμανικού Τύπου συγκέντρωσε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ με τους επαίνους του Βερολίνου και τη βούληση της Αθήνας να «απομακρύνει» την τρόικα, να κυριαρχούν.

«Η Ελλάδα θέλει να τα καταφέρει χωρίς βοήθεια» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του περιοδικού Der Spiegel, στο οποίο προτάσσεται η φράση της κυρίας Μέρκελ από τη συνέντευξη Τύπου: «τα πρώτα τρυφερά βλαστάρια επιτυχίας είναι ορατά», ενώ επισημαίνεται ότι «η καγκελάριος επαίνεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις μεταρρυθμίσεις του» και προστίθεται ότι εκείνος διαβεβαίωσε πως δεν χρειάζεται νέο πακέτο βοήθειας.

«Η ύφεση έχει σχεδόν ξεπεραστεί, ο αριθμός των ανέργων πέφτει και ένα νέο πακέτο βοήθειας δεν είναι απαραίτητο. Τόσο βέβαιος εμφανίστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την επίσκεψή του στην Άνγκελα Μέρκελ. Ωστόσο ο συνολικά υψηλός αριθμός των ανέργων τον ανησυχεί» αναφέρει το περιοδικό στην ηλεκτρονική του σελίδα.

Στο δημοσίευμα γίνεται ακόμη αναφορά στις δηλώσεις του κ. Σαμαρά για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, για την εξυγίανση του προϋπολογισμού, τη σταθεροποίηση του χρέους, την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και την επιστροφή στις αγορές νωρίτερα από το προβλεπόμενο και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με λιγότερα χρήματα από ό,τι είχε προγραμματιστεί.

«Ο συντηρητικός πολιτικός δεν μίλησε για μια ενδεχόμενη επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής για τα ελληνικά χρέη. Για συγκεκριμένες δηλώσεις είναι ακόμη πολύ νωρίς, είπε. Φυσικά πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα, αλλά η Ελλάδα κατάφερε, με τη στήριξη των εταίρων και τις "οδυνηρές θυσίες" του ίδιου του λαού, να αφήσει την κρίση πίσω της» συνεχίζει το δημοσίευμα και σημειώνει ότι η κ. Μέρκελ επαίνεσε την πρόοδο της Ελλάδας στην πορεία προς την έξοδο από την κρίση.

Ο ιστότοπος της εφημερίδας «Die Zeit», σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η Μέρκελ επαινεί την πρόοδο της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις» κάνει λόγο για «επαίνους της καγκελαρίου για την πορεία της Ελλάδας προς την έξοδο από την κρίση». «Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετά σημάδια και ότι (η Ελλάδα) θα μπορούσε σύντομα να φθάσει στο κατώφλι προς την ανάπτυξη» επισημαίνει το ρεπορτάζ από τις δηλώσεις της καγκελαρίου, ενώ παραθέτει και τη δήλωσή της περί «ευχάριστων εξελίξεων» στη διεκπεραίωση του συμφωνηθέντος προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

«Αισιόδοξος ο έλληνας πρωθυπουργός στο Βερολίνο παρά τις επιθέσεις που δέχεται στην Ελλάδα» αναφέρει η ιστοσελίδα της Deutsche Welle. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος στη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο. «Για τώρα, ο Αντ. Σαμαράς μπορεί να ανασάνει ανακουφισμένος» σημειώνει η DW, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμα πηγές ανησυχίας στην ελληνική οικονομία.

 

Η εφημερίδα «Der Tagesspiegel», με τίτλο «Σαμαράς: Η Ελλάδα θέλει να στέκεται στα δικά της πόδια», επισημαίνει ότι «τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, η Ελλάδα θέλει σύντομα να χρηματοδοτείται και πάλι από τις αγορές, αντί να στηρίζεται στην βοήθεια των διεθνών δανειστών». Τονίζει δε ότι στην πρώτη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, πριν από δύο χρόνια, διατυπώνονταν εικασίες για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ κατά την τελευταία επίσκεψη πριν από δέκα μήνες, η κυρία Μέρκελ έβλεπε ήδη «φως στην άκρη του τούνελ» στην Ελλάδα και στη σημερινή επίσκεψη η καγκελάριος έδειχνε αισιόδοξη ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε σύντομα να φθάσει στο κατώφλι προς την ανάπτυξη».

Η Ελλάδα αναμένεται να καταφέρει να βγει νωρίτερα του προβλεπομένου από το μνημόνιο δανεισμού της από την τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), αλλά και να καλύψει, εκδίδοντας αξιόγραφα, τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2015, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντώνης Σαμαράς, και σημειώνει σε ανταπόκρισή του το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, τα σχόλια αυτά σηματοδοτούν την πρώτη φορά που η Αθήνα ανακοινώνει δημοσίως ότι ελπίζει να μην αντλήσει κεφάλαια από τους διεθνείς πιστωτές της το επόμενο έτος. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο ώστε το ΔΝΤ, το οποίο είναι κάθε άλλο παρά δημοφιλές στην Ελλάδα, να αποχωρήσει από την επίβλεψη του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

«Ο Σαμαράς θέτει πρόωρη έξοδο από το ΔΝΤ σε επίσκεψη στη Μέρκελ» είναι ο τίτλος της αναφοράς του ιστοτόπου του Bloomberg που κάνει εκτενή αναφορά στα όσα είπαν οι δύο ηγέτες.

«H Eλλάδα ζητά διάλειμμα από τη λιτότητα, λέει ο Σαμαράς στη Μέρκελ» επισημαίνει η Wall Street Journal, στον ιστότοπό της, επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από άλλο ένα πακέτο διάσωσης.