Γράφει η Βασιλική Σιούτη 

Στο γραφείο της καγκελαρίου Μέρκελ βρέθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, για την πέμπτη κατά σειρά συνάντησή τους τα τελευταία δύο χρόνια. Το γραφείο της Άνγκελα Μέρκελ είναι πολύ ευρύχωρο και έχει αποτελέσει μέχρι και θέμα αφιερώματος στην κρατική γερμανική τηλεόραση. Αλλού όμως είναι η είδηση για το γραφείο της Μέρκελ: στην κορνίζα με τη φωτογραφία που έχει πάνω στο γραφείο της. Δεν είναι ούτε η μητέρα της, ούτε ο πατέρας της, ούτε ο σύζυγος της, ούτε τα παιδιά της –αφού δεν έχει. Είναι η τσαρίνα Αικατερίνη της Ρωσίας, που αποτελεί το ίνδαλμά της και δεν αισθάνεται ότι έχει κανένα λόγο να το κρύψει. 

Σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο, όποτε η Μέρκελ σηκώνει το βλέμμα της από την ανάγνωση των εφημερίδων, βλέπει την ασημένια κορνίζα στην οποία βρίσκεται μια εικόνα της αυτοκράτειρας της Ρωσίας, Αικατερίνης Β’ , της επονομαζόμενης και «Μεγάλη». Είναι προφανές ότι η Αικατερίνη της Ρωσίας αποτελεί ένα πρότυπο για τη γερμανίδα καγκελάριο. Και μάλλον «το» πρότυπο. Μόνο που την Αικατερίνη την αποκαλούσαν «μεγάλη», ενώ εκείνη «μητερούλα» -για την ώρα τουλάχιστον. Βέβαια το παρατσούκλι αυτό το κέρδισε κυρίως λόγω της διάθεσης να ελέγχει και να κηδεμονεύει και όχι επειδή μοιάζει με χαρωπή νοικοκυρά που φροντίζει τα παιδιά της.  

Η Αικατερίνη Β’, που αποτελεί το ίνδαλμά της Μέρκελ και ήταν κι εκείνη γερμανίδα, γεννήθηκε στις 2 Μαΐου του 1729 στο Στέτιν της Πρωσίας ως Σοφία Αυγούστα Φρειδερίκη και μεγάλωσε ως πριγκίπισσα του Anhalt - Zerbst. 

Σε ηλικία 14 ετών ταξίδεψε στη Ρωσία, καθώς επιλέχθηκε ως νύφη για τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Πέτρο. Από κει και πέρα, υπάρχουν αρκετές ομοιότητες με τη ζωή της Μέρκελ. Και οι δύο έπρεπε να εδραιωθούν σε έναν ξένο κόσμο:  η γερμανίδα πριγκίπισσα σε μια όχι και τόσο ευρωπαϊκή Ρωσία και η γαλουχημένη στο πνεύμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Μέρκελ, στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Και οι δύο αποφάσισαν να διεκδικήσουν την εξουσία σε έναν κόσμο που κυριαρχούσαν οι άνδρες και τα κατάφεραν. 

Η «Μεγάλη Αικατερίνη» εξοβέλισε τον σύζυγό της, εμποδίζοντας τον να διεκδικήσει  το θρόνο. Η Μέρκελ έσπρωξε τον Χέλμουτ Κολ και άλλους έξω από τον δρόμο της. Και οι δύο γυναίκες ήταν πρόθυμες να απεμπολήσουν την ταυτότητά τους για χάρη της εξουσίας. Η Σοφία- Φρειδερίκη άλλαξε το όνομά της σε Αικατερίνη, διότι αυτό έκρινε ότι ήταν πιο κατάλληλο για την ορθόδοξη Ρωσία, και αλλαξοπίστησε από τον Προτεσταντισμό στην Ορθοδοξία ενώ η  Μέρκελ πέρασε από τον κομμουνισμό στον νεοφιλελευθερισμό. 

Η «Μεγάλη Αικατερίνη» στη Γερμανία θεωρείται μεταρρυθμίστρια, που έφερε την «καθυστερημένη» Ρωσία κοντά στην Ευρώπη, ανανέωσε τη Δημόσια Διοίκηση και τη Δικαιοσύνη και εξυγίανε τα οικονομικά του κράτους. Ίσως η Μέρκελ να φαντασιώνεται ότι κι αυτή θα «μεταρρυθμίσει» όλη την Ευρώπη και ειδικά το Νότο και ότι ίσως κάποτε κι εμείς να την αποκαλούμε «Μεγάλη Άνγκελα».