Στο ενδεχόμενο να προταθεί ένα μη πολιτικό πρόσωπο για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική συνέλευση του ΟΗΕ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ότι η κυβέρνηση ενδεχομένως να προτείνει για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο ένα μη πολιτικό πρόσωπο ώστε να επιδιώξει τη συναίνεση και να αποφύγει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, κάτι που θα επιβράδυνε την οικονομική πρόοδο. 

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε υποψηφιότητες εκτός πολιτικής, αλλά προερχόμενες από τον ακαδημαϊκό χώρο ή τον χώρο του πολιτισμού. Πάντως ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο κατάλογος των υποψηφίων είναι πολύ περιορισμένος χωρίς φυσικά να αναφερθεί σε κάποια ονόματα. «Υπάρχουν κάποια σενάρια, αλλά είμαστε απολύτως ανοιχτοί» σχολίασε. 

Όσον αφορά στο αν θα βρεθούν τελικά οι 180 βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε αισιόδοξος.
«Είμαι αισιόδοξος γιατί η κοινή γνώμη...είναι κατά των πρόωρων εκλογών. Η μεγάλη πλειοψηφία καταλαβαίνει πολύ καλά την ανάγκη να προστατεύσουμε την πολιτική, κυβερνητική σταθερότητα» είπε και πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατός ο σχηματισμός μονοκομματικής κυβέρνησης. Είναι απολύτως απαραίτητο να προετοιμάσουμε έναν συνασπισμό». 

Ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στις αρχές Φεβρουαρίου, ώστε να κατανοήσουν όλοι τη βαρύτητα τους ζητήματος αυτού. 

«Η εθνικά ορθή επιλογή είναι να προστατεύσουμε τη σταθερότητα και να εκλέξουμε νέο πρόεδρο ως αποτέλεσμα μιας συναινετικής διαδικασίας» τόνισε.

Σε σχόλιό του το Reuters αναφέρει ότι μπορεί ο πρόεδρος της χώρας να μην έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες, ωστόσο μια αποτυχία εκλογής του θα οδηγούσε σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές με πιθανότητα να μην υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτό, συνεχίζει το Reuters, θα βύθιζε την Ελλάδα σε πολιτική κρίση λίγα χρόνια αφού απέφυγε την χρεοκοπία, ενώ αναφέρει και τα στοιχεία πρόσφατων δημοσκοπήσεων σύμφωνα με τα οποία κανένα κόμμα δεν θα μπορούσε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. 

Ταυτόχρονα το Reuters σχολιάζει ότι αν η Βουλή εκλέξει για πρόεδρο έναν μη πολιτικό, θα είναι η πρώτη φορά από το 1985, αναφερόμενο στον τότε πρωθυπουργό, Ανδρέα Παπανδρέου που είχε προτείνει για τη θέση έναν ανώτατο δικαστικό, τον Χρήστο Σαρτζετάκη.