Λήγει την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου η προθεσμία εγγραφής των πρωτοετών φοιτητών στο πανεπιστήμιο, με το υπουργείο Παιδείας να αναζητά ακόμη την «έντιμη λύση», όπως είχε πει ο Ανδρέας Λοβέρδος στο θέμα των μετεγγραφών.

Ο υπουργός Παιδείας αναμένεται να υπογράψει την ίδια ημέρα ή το αργότερο τη Δευτέρα τις αποφάσεις με τις οποίες θα εξειδικεύονται τα κριτήρια για τις μετεγγραφές.

Ο κ. Λοβέρδος, μιλώντας την Τρίτη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, έκανε λόγο για «απειλητικές ενδείξεις» ως προς τον αριθμό των δικαιούχων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπερφόρτωση των κεντρικών ιδρυμάτων και αποψίλωση των περιφερειακών. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "Το Βήμα", περίπου το 80% των φοιτητών που εισήχθησαν στη Νομική Κομοτηνής, εκδήλωσαν την πρόθεση, κατά την εγγραφή τους, να ζητήσουν μετεγγραφή.

Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε χθες ότι η προθεσμία για τις μετεγγραφές θα είναι πενθήμερη και θα ξεκινήσει μία εβδομάδα μετά τη λήξη των εγγραφών, δηλαδή την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου. Προέβλεψε, επίσης, ότι θα υπάρξει πληθώρα αιτημάτων που δεν θα ικανοποιηθούν.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι, μετεγγραφή θα μπορεί να πάρει ένας φοιτητής, μόνο εκεί όπου έχει σπίτι ή σπουδάζει ο αδελφός του. «Μπαίνει ο φοιτητής από τη Λάρισα, περνάει στην Ηγουμενίτσα και λέει θέλω Αθήνα. Δεν είναι αυτό που θέλει η Βουλή να κάνει (…)Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε, το δικαίωμα μετεγγραφής να γίνει δικαίωμα να πάει (ο φοιτητής) όπου θέλει. Σκοπός του νομοθέτη είναι, να πάει εκεί που είναι οι γονείς ή ο αδελφός και όχι εκεί που θα διασκεδάζει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Λοβέρδος.

Επίσης, μετεγγραφές θα μπορούν να γίνουν σε όμοια τμήματα και όχι σε συγγενή, προκειμένου να μην υπερφορτωθούν τα τμήματα υψηλής ζήτησης των κεντρικών πανεπιστημίων. Ένα ακόμη κριτήριο που εξετάζεται από το υπουργείο Παιδείας είναι ο βαθμός εισαγωγής.