Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Οι δηλώσεις Μέρκελ- Σαμαρά, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσουν πεδίο πολλαπλών ερμηνειών και σκληρών αντιπαραθέσεων. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά στη χώρα όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα.

Ας επιχειρήσουμε- κατ’ αρχάς- να κωδικοποιήσουμε τα όσα συνέβησαν χθες στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου. Η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε ένα καλό λόγο να πει για τον Αντώνη Σαμαρά «οδηγεί τη χώρα αποφασιστικά» και όσες φορές αναφέρθηκε στην Ελλάδα, αναφέρθηκε- γενικόλογα μεν, αλλά, θετικά: «Τα πρώτα βήματα επιτυχίας γίνονται ήδη ορατά», «η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα», «υπάρχουν δείγματα για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», «μιλάμε μόνο για επιτυχίες».

Από την πλευρά του ο Α. Σαμαράς άπλωσε όλο τον… τραχανά. Αυτό θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντικό από κυβερνητικά στελέχη που υπογραμμίζουν ότι μιλούσε από τη Γερμανία, έχοντας στο πλευρό του την Μέρκελ, η οποία αν ήθελε να διαφωνήσει με κάτι, δεν θα κατάπινε τη γλώσσα της για λόγους ευγενείας, αλλά θα διατύπωνε τη διαφωνία της. Αυτό, φυσικά δεν σημαίνει ότι συμφώνησε με όσα είπε ο Α. Σαμαράς. Όμως το γεγονός ότι διαφωνία δεν εκφράστηκε, θεωρείται από κυβερνητικά στελέχη ως σαφής ένδειξη ότι η συνάντηση πήγε καλά. Ότι η συζήτηση μπαίνει σε καλό πλαίσιο

Το ζητούμενο για όλους (τους κυβερνητικούς) ήταν το τι διημείφθη κατά τη διάρκεια της συζήτησης κεκλεισμένων των θυρών. Συνομιλητές του Α. Σαμαρά διαβεβαίωναν ότι ο Πρωθυπουργός εξέθεσε στην Καγκελάριο όλα- όσα ανέφερε στη συνέντευξη που ακολούθησε. Η Μέρκελ- προσθέτουν, άκουγε με προσοχή αποφεύγοντας να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει. Θυμίζουμε ότι ο Α. Σαμαράς στη συνέντευξή του: 

  • Δήλωσε ότι η χώρα πέτυχε τους στόχους της νωρίτερα από τις προβλέψεις, αλλά ταυτοχρόνως ζήτησε ανάσες και φοροελαφρύνσεις. 
  • Απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου Μνημονίου και νέου δανεισμού. 
  • Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εξόδου του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, αν και απέρριψε τον όρο «βελούδινο διαζύγιο».  
  • Ζήτησε η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους να ξεκινήσει μετά την τελική αξιολόγηση της τρόικας και τα stress tests των τραπεζών, δηλαδή μέσα στο 2014.

Μέλη του κυβερνητικού επιτελείου, δήλωναν ότι πιστεύουν πως η Γερμανία τελικά θα στηρίξει την Ελλάδα αναγνωρίζοντας την πρόοδο και την προσπάθεια που έχει καταβληθεί. Αυτό ωστόσο, θα το μάθουμε εν καιρώ…