Γράφει ο Πάνος Σιδέρης 

Όσο κερδίζει αποδοχή από τους συστημικούς παράγοντες -εντός κι εκτός συνόρων- η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο συναντάει αντιστάσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Εδώ και αρκετό καιρό, που η περίφημη «ρεαλιστική στροφή» του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανής, η ανησυχία πολλών κομματικών στελεχών μεγαλώνει. Τόσο η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη,  όσο και η λεγόμενη ΑρΑΡΕΝ (η αριστερή πτέρυγα της πλειοψηφίας,  που τελευταία δεν είναι ενιαία) , αλλά και μικρότερες ομάδες, ασκούν έντονη κριτική από αριστερά. Ούτε, το Άγιο Όρος, ούτε το Αμπροζέτι, ούτε το Βατικανό, έγιναν αποδεκτά χωρίς διαμαρτυρίες. Έντονη ενόχληση εκφράζουν επίσης  για τις συμμαχίες με πρώην στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για τον διάλογο με τη ΔΗΜΑΡ, ακόμα και για τη γραμμή της «Αυγής» και του «Κόκκινου», τα κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, για τα οποία κάποιοι ενίστανται ότι προετοιμάζουν κλίμα  «ιστορικού συμβιβασμού». 

Την Πέμπτη, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να μπουν πολλά ενοχλητικά για την ηγεσία θέματα-όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα.  Πολλοί είναι οργισμένοι με την κρυφή συνάντηση των Δραγασάκη και Σταθάκη στο Βερολίνο με τον Άσμουσεν και τους γερμανούς οικονομολόγους, καθώς δεν είχαν καμία ενημέρωση, αν και είχαν ζητήσει να ενημερώνονται για όλες αυτές τις συναντήσεις όταν γίνονται.

Ο Γιάννης Δραγασάκης υποστήριξε ότι δεν τον ρώτησε κανείς αν θα πήγαινε να συναντήσει τον Άσμουσεν  και ότι αν τον ρωτούσαν θα το είχε πει. Από εχθές πάντως,  έχει αρχίσει μία έντονη παρασκηνιακή δραστηριότητα με τα στελέχη της πλειοψηφίας να προσπαθούν να πείσουν τα στελέχη που εκφράζουν αριστερή κριτική να μην θέσουν το θέμα αυτό,  καθώς δεν επιθυμούν να επανέλθει στη δημοσιότητα. 

Ιδιαίτερη ανησυχία στην ηγετική ομάδα προκαλεί και η ανακοίνωση αριστερού κυβερνητικού προγράμματος που θα παρουσιάσει  ο οικονομολόγος, Κώστας Λαπαβίτσας, την πρώτη Οκτωβρίου, δηλαδή σε μία εβδομάδα. Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει, μάλιστα, θα κυκλοφορήσει και σε βιβλίο από τις εκδόσεις Λιβάνη. 

Ο Κ. Λαπαβίτσας άσκησε κριτική στο πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, το οποίο θεωρεί πολύ μετριοπαθές  και όχι καλά σχεδιασμένο, αλλά δεν έμεινε στην κριτική, αφού  ετοίμασε τη δική του πρόταση που θα δημοσιοποιήσει σε λίγες μέρες. Είναι γνωστό, πάντως, ότι παρότι ο ίδιος δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, οι θέσεις του συγγενεύουν με αυτές της Αριστερής Πλατφόρμας. Το πρόγραμμά του άλλωστε, προλογίζει ο καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας, Στάθης Κουβελάκης, προσωπικός του φίλος και μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος  ανήκει στην Αριστερή Πλατφόρμα. 

Όσο η κριτική της αριστερής εσωκομματικής αντιπολίτευσης πάντως, περιορίζεται εντός των οργάνων, η κατάσταση θεωρείται ελεγχόμενη. Ωστόσο και μόνο η ύπαρξη της αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την ηγεσία. Οι έντονες πιέσεις που της ασκούν κάθε τόσο για να μην στρίβει το τιμόνι δεξιά, εκτιμούν ότι τους εμποδίζει να συμπράξουν με πρόσωπα που θεωρούν απαραίτητα για την αυτοδυναμία. Επίσης, δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ανοιχτά στον Αλέξη Τσίπρα, ότι έχουν εντυπωσιαστεί από την ωριμότητα που επιδεικνύει την τελευταία περίοδο  και ότι τώρα πρέπει να απαλλαγεί και από την αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση, που τη βλέπουν σαν βαρίδι –ειδικά για την επόμενη μέρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα –ένα από τα πολλά-  ήταν το άρθρο της Έλλης Στάη πριν από λίγο καιρό  που καλούσε τον Αλέξη Τσίπρα «να το κάνει όπως ο Ανδρέας». Βέβαια η Έλλη Στάη είναι από τα πρόσωπα που συνομιλούν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και θα μπορούσε να του το πει και κατ’ ιδίαν , αλλά προφανώς είχε τη σημασία του να το πει δημοσίως. 

Το ζήτημα με το οποίο κυρίως ασχολούνται στην ηγεσία του κόμματος είναι το πώς θα απαλλαγούν από την αριστερή αντιπολίτευση στην επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Η ομάδα αυτή θα παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο, ειδικά στον σχηματισμό και την πορεία της επόμενης κυβέρνησης. Οι πρώτες συναντήσεις και συζητήσεις έχουν αρχίσει εδώ και σχεδόν ένα μήνα και η γραμμή είναι να μπουν πολλοί καλλιτέχνες, οι οποίοι είναι αναγνωρίσιμοι και δεν σχετίζονται με εσωκομματικές τάσεις αλλά ακολουθούν σχεδόν πάντα την προεδρική γραμμή.