Για την ερχόμενη Τρίτη, 30 Οκτωβρίου, είναι προγραμματισμένη η ακρόαση του νέου επιτρόπου της Ελλάδας στην Κομισιόν, Δημήτρη Αβραμόπουλου ενόψει της ανάληψης του χαρτοφυλακίου της Μετανάστευσης και των Εσωτερικών Υποθέσεων.

Η ακρόαση του κ. Αβραμόπουλου από τις Επιτροπές Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) θα είναι τρίωρης διάρκειας (14:30-17:30).

Οι υποψήφιοι Επίτροποι, όπως έχουν παρουσιαστεί από το νέο Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, θα αξιολογηθούν από τις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου. Τα μέλη των κοινοβουλευτικών επιτροπών θα αξιολογήσουν την καταλληλότητα των υποψηφίων Επιτρόπων, πριν η Ολομέλεια δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην προτεινόμενη Επιτροπή.

Την Τετάρτη 18/09 οι Κοινοβουλευτικές επιτροπές έστειλαν ερωτήσεις στους υποψηφίους, στις οποίες θα πρέπει να δοθεί γραπτή απάντηση μέχρι την Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου. Οι ερωτήσεις είναι γενικού περιεχομένου και κοινές για όλους, σχετικές με την αρμοδιότητα, το χαρτοφυλάκιο και τη συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ υπάρχουν και τρεις ερωτήσεις από την αρμόδια επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχει ο κάθε Επίτροπος. Οι ακροάσεις θα διαρκέσουν τρεις ώρες και θα μεταδοθούν ζωντανά και μέσω του διαδικτύου.