current views are: 2

24 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση19:04

Σε δύο δόσεις η αξιολόγηση της τρόικας – Ο προϋπολογισμός στη συνάντηση της επόμενης Τρίτης

Το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης της τρόικας τέθηκε σήμερα επί τάπητος κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Δημοσίευση 19:04’
αρθρο-newpost

Το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης της τρόικας τέθηκε σήμερα επί τάπητος κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης της τρόικας τέθηκε σήμερα επί τάπητος στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο αναμένονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια, ενώ την προσεχή Τρίτη αναμένεται το πρώτο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ

Στο ραντεβού της 29ης Σεπτεμβρίου συζήτηση θα γίνει για τα δημοσιονομικά, και κυρίως για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 που αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές Οκτωβρίου στη Βουλή.

Στο προσχέδιο, θα αποσαφηνιστούν τόσο το ποσοστό μείωσης της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης (παρατείνεται και πέραν του 2014), όσο και ο αριθμός των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή την τροπολογία για τη μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ακολούθως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αναχωρήσουν μαζί με τον υπουργό Οικονομικών για να παρευρεθούν στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως 12 του επόμενου μήνα και έπειτα θα μεταβούν στις Βρυξέλλες για το Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου.

Ακολούθως αναμένεται η επιστροφή του κλιμακίου των εκπροσώπων των δανειστών το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, με την ακριβή ημερομηνία να μην έχει καθοριστεί ακόμα, ωστόσο η επιστροφή τοποθετείται μετά την ολοκλήρωση των τεστ αντοχής των τραπεζών. 

Ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς, εκτός από τα θέματα της «εγχώριας ατζέντας» (ασφαλιστικό, εργασιακά, «κόκκινα» δάνεια, νέο μισθολόγιο και ολοκλήρωση των απολύσεων στο Δημόσιο, κ.λπ.).

Η τηλεδιάσκεψη διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα και συμμετείχαν, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Στέλιος Παπαδόπουλος.

Σημειώνεται ότι χθες με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε ότι υπήρξε αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για καθυστέρηση της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα, τονίζοντας ότι τα σχετικά δημοσιεύματα «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», ενώ νωρίς το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης είχε συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου.


σχετικα αρθρα