Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, παρακολούθησε τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για τη συμμετοχή ξένων μαχητών σε συγκρούσεις.

Στο τέλος της συζήτησης, υιοθετήθηκε ομόφωνα απόφαση, σύμφωνα με την οποία το ΣΑ απαιτεί από τα κράτη μέλη του Οργανισμού να «προλαμβάνουν και να καταστέλουν» τη στρατολόγηση, καθώς και τη μετάβαση στο εξωτερικό εξτρεμιστών μαχητών για να πολεμήσουν.

Στο πλαίσιο της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Βενιζέλος συνέχισε και χθες τις επαφές του και συμμετείχε σε πολυμερείς συναντήσεις.

«Ουσιαστική» χαρακτηρίστηκε η συζήτηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, προς τιμή των επικεφαλής των αντιπροσωπειών. Εκτός από την αναφορά στα «μεγάλα προβλήματα» σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, έγινε αναφορά και στις εξαγωγές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. 

Ο κ. Βενιζέλος είχε επίσης συνάντηση με τον γραμματέα του κράτους (πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών) της Αγίας Έδρας, καρδινάλιο Παρολίν, στο πλαίσιο της δεξίωσης που είχε παραθέσει την Τρίτη το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος και η σύζυγός του στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών των χωρών που μετέχουν στην ΓΣ του ΟΗΕ. Βενιζέλος και Παρολίν είχαν συναντηθεί και πριν δυο περίπου μήνες στη Βαρσοβία. 

O κ. Βενιζέλος σχετικά με την εκτέλεση του γάλλου υπηκόου, Hervé Gourdel, από την εξτρεμιστική, τζιχαντιστική τρομοκρατική οργάνωση, Jund al-Khilifa, στην Αλγερία σημείωσε «Καταδικάζουμε με τον πλέον απερίφραστο τρόπο και εκφράζουμε τη βαθειά θλίψη και οργή μας για τη βάρβαρη και απάνθρωπη εκτέλεση του Γάλλου πολίτη, Hervé Gourdel, στην Αλγερία.

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του Hervé Gourdel, καθώς και την αλληλεγγύη μας στο φίλο γαλλικό λαό. Διαβεβαιώνουμε τη Γαλλική Κυβέρνηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερός σύμμαχος στο αγώνα κατά της τρομοκρατίας και ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό όσων υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία, ενάντια στη φρίκη των φανατικών τζιχαντιστών».