Γράφει Ελένη Καλογεροπούλου 

Ο… πάπας Φραγκίσκος να βάλει το χέρι στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη, αφού ο αέρας μυρίζει μπαρούτι.

Το θέμα των συνεργασιών, οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα που δεν ανακοινώνονται και οι εξαγγελίες στην ΔΕΘ βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αφού η εσωκομματική αντιπολίτευση έχει αποφασίσει να ζητήσει και να πάρει εξηγήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα. 

Τα όργανα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης άρχισαν από την περασμένη εβδομάδα αλλά εξ αιτίας του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στο Βατικανό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να δώσει εξηγήσεις σε όσα του καταλογίζουν οι εξ αριστερών του συνιστώσες.

Οι εκπρόσωποι της Αριστερής Πλατφόρμας έλεγαν πάντως την εβδομάδα που μας πέρασε ότι έχουν πολλά ανοικτά θέματα με τους προεδρικούς αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ζητήσουν επανακαθορισμό θέσεων και απόψεων. 

Σε ότι αφορά μάλιστα το οικονομικό πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην ΔΕΘ αμφισβητήθηκε έντονα  από τον στενό συνεργάτη του Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον οικονομολόγο Κώστα Λαπαβίτσα ενώ μεγάλη μουρμούρα υπήρξε και για την άποψη που εξέφρασε ο Γιάννης Δραγασάκης για διατήρηση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και επί «κυβέρνησης της Αριστεράς. Ακόμα θα υπάρξει κριτική γιατί ο Αλέξης Τσίπρας απέκλεισε μονομερείς ενέργειες και δεν αναφέρθηκε στην αποκατάσταση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων 13ος και 14ος μισθός.

Για πρώτη φορά πάντως αναμένεται να τεθεί και το θέμα της ελλιπούς ενημέρωσης των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αφού τόσο η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πάπα Φραγκίσκο όσο και η επαφή του Γιάννη Δραγασάκη και του Γιώργου Σταθάκη με τον υφυπουργό Εργασίας και «έμπιστο» της καγκελαρίου Μέρκελ, Γεργκ Άσμουσεν, στο Βερολίνο κρατήθηκαν κρυφές. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα των συναντήσεων και των επαφών που κρατούνται κρυφές υπάρχει και έντονη αντίδραση από στελέχη που πρόσκεινται στην προεδρική ομάδα αφού όπως επισημαίνουν για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας λειτουργεί με... περιβάλλον. 

Σε ότι αφορά τώρα το μεγάλο θέμα των συνεργασιών εκεί τα πράγματα είναι ακόμα πιο πολύπλοκα αφού κανείς δεν συμφωνεί με κανέναν. Μάλιστα αρκετά στελέχη με αφορμή τα όσα ακούγονται για συνεργασία τους ΑΝΕΛ αλλά και την ΔΗΜΑΡ έχουν τοποθετηθεί στο θέμα. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αλλά και ο Γιάννης Μηλιός έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν την συνεργασία  με στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΔΗΜΑΡ ενώ άλλοι δεν θέλουν να ακούσουν για  συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο.