Γράφει ο Iωάννης Μαρτέλλος  

Πρόσωπο από το χώρο της κεντροδεξιάς που παραπέμπει στην εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή και συνδέεται άρρηκτα με αυτό που αποκαλείται «καραμανλισμός» σκέπτεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ως μια πολύ καλή επιλογή τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και στενό συνεργάτη του ιδρυτή της ΝΔ και «πατριάρχη» της κεντροδεξιάς παράταξης, Πέτρο Μολυβιάτη. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρεί ότι ο Π. Μολυβιάτης μπορεί να είναι ο νέος ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου και να διαδεχθεί τον Κάρολο Παπούλια, καθώς έχει όλα τα εχέγγυα να εκλεγεί στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. 

Παράλληλα, υπάρχει η εκτίμηση ότι μπορεί στη Βουλή να συγκεντρώσει άνω των 180 ψήφων, αφού ο Π. Μολυβιάτης είναι ένα πρόσωπο σεβαστό για όλους τους χώρους, ενώ από την πλευρά Ανεξαρτήτων Ελλήνων θα είναι δύσκολο να αρνηθούν ψήφο σε ένα πρόσωπο που συμβολίζει τον «καραμανλισμό» και υπήρξε στενός συνεργάτης και του Κώστα Καραμανλή του νεώτερου, ως υπουργός Εξωτερικών. 

Αυτή τη σκέψη φέρεται να έχει εκμυστηρευθεί ο Ευ. Βενιζέλος στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά ακόμα δεν έχουν ληφθεί, όπως είναι λογικό, οριστικές απαντήσεις. Πάντως ο Π. Μολυβιάτης θα κάνει μετά από πολλά χρόνια, την εμφάνισή του σε κομματικό ακροατήριο, αφού το προσεχές Σάββατο θα βρεθεί στην επετειακή εκδήλωση της ΝΔ για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της και θα μιλήσει για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκε πριν λίγες ημέρες -πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ και τη Γ.Σ. του ΟΗΕ- με τον Π. Μολυβιάτη με τον οποίο είχε μια ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση για όλα τα θέματα της επικαιρότητας και ειδικά για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Σε αυτή τη συνάντηση που κρατήθηκε μυστική, πιθανότατα θα ετέθη και το θέμα της πιθανούς υποψηφιότητάς του Π. Μολυβιάτη για την προεδρία της Δημοκρατίας. 

Σύμφωνα με τους Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο πρέπει σκοπός είναι να επιδιωχθεί η συναίνεση και να αποφύγει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, κάτι που θα επιβράδυνε την οικονομική πρόοδο». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μπορεί να είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε υποψηφιότητες εκτός πολιτικής, αλλά προερχόμενες από τον ακαδημαϊκό χώρο ή τον χώρο του πολιτισμου, κάτι που θα ήταν αντίθετο σε μία παράδοση δεκαετιών. 

«Ο κατάλογος (των υποψηφίων) για τη θέση του προέδρου είναι πολύ περιορισμένος» είπε από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, χωρίς να αποκαλύψει ονόματα υποψηφίων διαδόχων τού νυν προέδρου Κ. Παπούλια, του οποίου η πενταετής θητεία λήγει τον Μάρτιο. «Υπάρχουν κάποια σενάρια, αλλά είμαστε απολύτως ανοιχτοί» σχολίασε… 

Πάντως, στα ονόματα που ήδη συζητούνται από τον χώρο της κεντροδεξιάς, πλην του Σταύρου Δήμα που διακινήθηκε προ ημερών από κεντρικό στέλεχος της ΝΔ σε κυριακάτικη εφημερίδα, προστίθεται πλέον και αυτό του Π. Μολυβιάτη, αλλά αυτή τη φορά όχι με πρόταση εκ δεξιών αλλά με «πράσινη βούλα».