Τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από τον όγκο των υποθέσεων, αλλά και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, σε αντιπροσωπεία Κινέζων δικαστών υπό τον αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κίνας, Jiang Bixin.

Η αντιπροσωπεία των Κινέζων δικαστών συναντήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης με τον κ. Αθανασίου, ο οποίος παρουσίασε γενικότερα το δικαστικό σύστημα της Ελλάδας.

«Στην Ελλάδα μπορούμε να καυχηθούμε για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, αυτό που ακόμη προσπαθούμε με μέτρα και νομοθετικές πρωτοβουλίες να θεραπεύσουμε είναι οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στην απονομή της Δικαιοσύνης, ώστε να προσελκύουμε νέους επενδυτές, όπως τους φίλους μας Κινέζους επιχειρηματίες, οι οποίοι επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι για στενότερη συνεργασία ενόψει του ότι πυκνώνουν οι επενδύσεις και οι συναλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Κίνας», τόνισε ο κ. Αθανασίου.

«Η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση στον τομέα της Δικαιοσύνης. Έχουμε μάθει πολλά μελετώντας τη φιλοσοφία του Σωκράτη, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη» ανέφερε ο κ. Bixin.

«Η φιλοσοφία και ο τρόπος σκέψης των δύο χωρών μοιάζουν πολύ. Χαίρομαι ιδιαίτερα που έχετε μελετήσει Σωκράτη, Πλάτωνα και Αριστοτέλη. Και εμείς έχουμε μελετήσει Κομφούκιο, Λάο Τσε και Μάο Τσε Τουνγκ» σημείωσε ο κ. Αθανασίου.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Bixin παρουσίασε το δικαστικό σύστημα της Κίνας και αναφέρθηκε στις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Μάλιστα δώρισε στον Έλληνα υπουργό ένα έργο γνωστού ζωγράφου της χώρας του που απεικονίζει ένα άλογο να καλπάζει. Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός ανταπέδωσε με ένα ιστιοφόρο (ορειχάλκινο αντίγραφο του 19ου αιώνα) από το Μουσείο Μπενάκη.