Απορρίφθηκαν, μετά από σχετική αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, τρεις υπουργικές τροπολογίες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης «Ρυθμίσεις Θεμάτων Εφοδιαστικής» που είχαν κατατεθεί εκπρόθεσμα.

Πρόκειται για τις ρυθμίσεις που αφορούν στο παράκτιο μέτωπο, το άνοιγμα της αγοράς του φυσικού αερίου και την εξέλιξη των διευθυντών στο Δημόσιο.

Η διαφωνία ήταν καθαρά επί της διαδικασίας και όχι επί του περιεχομένου, ωστόσο για ακόμα μία φορά εμφανίστηκαν φαινόμενα κυβερνητικής ασυνεννοησίας.

Ένταση στη συζήτηση

Της απόσυρσης των τριών σημερινών τροπολογιών, προηγήθηκαν διαρκείς και έντονες διαμαρτυρίες από πλευράς αντιπολίτευσης, καθώς και προβολή του επιχειρήματος ότι «η κυβέρνηση σπεύδει να τελειώνει με ο,τιδήποτε υπάρχει ενόψει των εκλογών».

Όπως προαναφέρθηκε, οι τέσσερις εκπρόθεσμες τροπολογίες της κυβέρνησης (οι αποσυρθείσες και η τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών) συγκέντρωσαν τη μήνι της αντιπολίτευσης, τόσο για την κατάθεσή τους μετά, και την επί της αρχής υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την Εφοδιαστική, όσο και επί της πολιτικής τους ουσίας.

«Η Βουλή έκλεισε πριν την ώρα της με το αιτιολογικό ότι δεν υπήρχε νομοθετικό έργο και έκτοτε ακολούθησε βομβαρδισμός, όχι μόνον νομοθετημάτων, αλλά και τροπολογιών της τελευταίας στιγμής», σχολίασε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας.

«Διερωτώμαι, δούλευαν τα επιτελεία της κυβέρνησης τα μεσάνυχτα για να φέρουν τις τροπολογίες; Ας αλλάξουμε τότε τον Κανονισμό για να είμαστε κανονικοί!» παρατήρησε ειρωνικά ο Γαβριήλ Αβραμίδης (ΑΝΕΛ).

Έντονες υπήρξαν οι διαμαρτυρίες και του εισηγητή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη, ο οποίος τόνισε πως η τροπολογία για το Παράκτιο Μέτωπο, (στην επιχειρηματική αξιοποίηση του οποίου έχει αντιταχθεί το ΚΚΕ) «κατατέθηκε κυριολεκτικά σήμερα στις 12 το μεσημέρι».

«Το Σύνταγμα και ο Κανονισμός παραβιάζονται ασυστόλως αυτά τα χρόνια της κρίσης», παρατήρησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο δε ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης ζήτησε από την κυβέρνηση να μην καταφύγει σε τέτοιες διαδικασίες.

Αντίστοιχη υπήρξε και η παρατήρηση του εισηγητή της ΝΔ Γιώργου Κοντογιάννη: «Τέτοιου είδους πρακτικές δίνουν επιχειρήματα στην αντιπολίτευση. Πρέπει να καταλάβουμε πως δεν είναι μόνο ζήτημα κοινοβουλευτικής τάξης, αλλά και πολιτικής ουσίας- ιδίως όταν αναζητούμε ένα τοπίο τέτοιο, που δεν θα μας οδηγήσει σε πολιτικές περιπέτειες κατά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

 

Π.Τ.