Tο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει λάβει κάποιο επίσημο αίτημα από ελληνική κυβέρνηση για ενδεχόμενη πρόωρη λήξη του προγράμματος στήριξης της χώρας στα τέλη του 2014, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς από το Βερολίνο για μια ενδεχόμενη πρόωρη έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα ο κ. Ράις τόνισε πως το πρόγραμμα του Ταμείου είναι προγραμματισμένο να λήξει τον Μάρτιο του 2016. 

Σε ερώτηση για το εάν οι ελληνικές Αρχές έθεσαν στην ηγεσία του ΔΝΤ θέμα πρόωρης λήξης του προγράμματος ο διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του Ταμείου «όσο εγώ μπορώ να γνωρίζω δεν τέθηκε τέτοιο θέμα». Επίσης, σημείωσε ότι η συμμετοχή χωρών σε προγράμματα του ΔΝΤ είναι σε «εθελοντική βάση».

Ο ίδιος είπε ότι η προσοχή του ΔΝΤ είναι εστιασμένη στην έκτη αξιολόγηση, με ενδεχόμενη πρόωρη έξοδοςτης Ελλάδος από το πρόγραμμα να μην αναμένεται να την απασχολήσει.

Σε ερώτηση  για το εάν η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει μόνη σε μεταρρυθμίσεις ο Τζέρι Ράις δεν απάντησε ευθέως λέγοντας πως η προσοχή του Ταμείου επικεντρώνεται στο να γίνει το καλύτερο δυνατό σε συνεργασία με την κυβέρνηση ώστε ο ελληνικός λαός να βγει το συντομότερο από την κρίση. 

Στη συνέχεια, επανέλαβε ότι σε «κάποιους τομείς είδαμε πρόοδο» και ότι «η έμφαση δίνεται στη νέα αξιολόγηση».

Σύμφωνα με τον κ. Ράις, το κλιμάκιο του ΔΝΤ, με επικεφαλής τον Ρίσι Γκογιάλ, θα ξεκινήσει συνομιλίες στην Αθήνα για τα «θέματα-κλειδιά», προϋπολογισμός του 2015 και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στις 30 Σεπτεμβρίου και ότι «αργότερα το φθινόπωρο», το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Αθήνα (σημ.: θα μεσολαβήσει η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον) σε «πλήρη σύνθεση», μέσα στα πλαίσια της έκτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Σε ερώτηση αν θα συμμετάσχει στην αποστολή και ο Πολ Τόμσεν, ο κ. Ράις υπενθύμισε ότι έχει αναλάβει καθήκοντα διευθυντού του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ και στα σχέδιά του δεν συμπεριλαμβάνεται ταξίδι στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει «όποτε χρειαστεί».

Σε ερώτηση για τη συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ περί «απειλών» κατά τη ζωή της όταν μίλησε για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, ο κ. Ράις ανέφερε ότι οι «απειλές προέρχονταν μέσω κοινωνικών δικτύων, πριν μερικά χρόνια» και πως τότε «ενίσχυσε» τα μέτρα της ασφάλειάς της, ενώ επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ παρέλαβε την σχετική επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης.

Επίσης, σε επισήμανση ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος ανέφερε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι ο τόκος του ΔΝΤ «είναι υψηλότερος» από τον τόκο των αγορών, ο κ. Ράις δεν ήταν έτοιμος να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα, αν πράγματι ο τόκος είναι υψηλότερος και υποσχέθηκε ότι θα απαντήσει προσεχώς.

Τέλος, όταν ρωτήθηκε για τον «αναβαλλόμενο φόρο» των ελληνικών τραπεζών που ψήφισε σήμερα η Βουλή των Ελλήνων και αν το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν «πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες», ο κ. Ράις επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα θέμα που θα συζητηθεί στην επικείμενη αξιολόγηση.