Τον ρόλο της Ελλάδας μεταφορέας φυσικού αερίου προώθησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως αναφέρει το περιοδικό Forbes σε δημοσίευμα του.

Σύμφωνα με το περιοδικό, ο κ. Σαμαράς «είναι αποφασισμένος να καθιερώσει έναν σταθερό ρόλο για την Ελλάδα ως ενεργειακού παράγοντα στην ανατολική Μεσόγειο», με το δημοσίευμα να αναφέρει παράλληλα πως ο πρωθυπουργός «άδραξε την ευκαιρία» να προωθήσει την εικόνα της Ελλάδας ως «μεταφορικού κόμβου».

Ο κ. Σαμαράς, τόνισε μεταξύ άλλων, συνεχίζει το περιοδικό, «τη διευρυμένη αποθηκευτική ικανότητα του τερματικού αποθήκευσης φυσικού αερίου που διαθέτει, καθώς και τις βελτιώσεις στις υποδομές των λιμένων της».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, « ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πρόσφατα την εγχώρια δυναμική παραγωγής και έκανε λόγο για ύπαρξη 4,7 τρισ. κ.μ. φυσικού αερίου στα εγχώρια ύδατα (ποσότητα που θα μπορούσε μελλοντικά να καλύψει το 25% της ευρωπαϊκής ζήτησης). Τόσο το μέγεθος όσο και η δυνατότητα για μια τέτοια παραγωγή αμφισβητήθηκαν, τόσο στο εσωτερικό της Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό, η δυνατότητα της χώρας ωστόσο να δράσει ως μεταφορέας έχει ενισχυθεί εξαιτίας πλειάδας περιφερειακών παραγόντων».

«Την περασμένη εβδομάδα η Βουλγαρία ξεκίνησε συνομιλίες με την Αθήνα, ώστε να αντιμετωπισθεί η μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αστάθειας και βίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Reuters, ο προσωρινός υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας Βασίλ Στόνοφ δήλωσε ότι "Εργαζόμαστε με την Ελλάδα για την αλλαγή (της οδού) του φυσικού αερίου, μέσω ενός υπαρκτού αγωγού φυσικού αερίου, καθώς θα μπορούσαμε έτσι να δεχτούμε επιπλέον ποσότητες μεταξύ 1 και 3 εκατ. κ.μ. Ημερησίως"» συνεχίζει το Forbes.

Αναφέρει ταυτόχρονα ότι τα τελευταία χρόνια η «Αθήνα έχει καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για να δηλώσει την παρουσία της κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ενεργειακού πυρετού που έχει εκδηλωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπέβαλε προσφορά για ένα σχέδιο κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει 8 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Πρόκειται για αέριο προερχόμενο από τα οικόπεδα που ελέγχουν η Κύπρος και το Ισραήλ. Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ευρώπη θα συνδεθεί με το οικόπεδο Λεβιάθαν του Ισραήλ διά μέσω της Ελλάδας (μέσω του αγωγού IGI Ποσειδών που διαχειρίζεται η ιταλική Edison και η ελληνική ΔΕΠΑ)».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «ο Αντώνης Σαμαράς και οι Έλληνες υπέρμαχοι του ρόλου της Ελλάδας ως μεταφορέα εκτιμούν ότι μια συντονισμένη προσπάθεια από την ΕΕ προς την κατεύθυνση της διαφοροποίησης των επιλογών εισαγωγής ενέργειας, θα εστιάσει την προσοχή σε παραγωγούς όπως το Αζερμπαϊτζάν».