Εν μέσω αντιπαραθέσεων και με τη στήριξη των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε στη Βουλή η  τροπολογία που αφορά μέρος του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών.

Αντικείμενο της αντιπαράθεσης ήταν η εκπρόθεσμη υποβολή της τροπολογίας με αποτέλεσμα να μην την υπερψηφίσει η ΔΗΜΑΡ.

Προς το τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας υπερασπίστηκε το συνάδελφό του επί των Οικονομικών, δηλώνοντας πως «το υπουργείο Ανάπτυξης ζήτησε από τον κ. Χαρδούβελη να αντιμετωπιστεί το θέμα, διότι το εργαλείο αυτό είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση των "κόκκινων δανείων"».

Μιλώντας για τη ρύθμιση ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως από τα 10 δισ. ευρώ του αναβαλλόμενου φόρου που ξεχώρισε η κυβέρνηση μετά το PSI και τις απώλειες των τραπεζών, αναγνωρίζονται σήμερα περίπου 3 δισ. ευρώ στα εποπτικά κεφάλαια των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, ενόψει και των τεστ αντοχής, στα οποία πρόκειται αυτές να υποβληθούν για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Όπως επεσήμανε ο Γκίκας Χαρδούβελης η ρύθμιση είναι ως επί το πλείστον θεωρητική: 

«Στην ακραία περίπτωση που για τα επόμενα 30 χρόνια οι τράπεζες δεν θα εμφανίσουν κέρδη, το Δημόσιο θα καταβάλλει το ποσόν που αντιστοιχεί στον αναβαλλόμενο φόρο».

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως «στόχος της τροπολογίας είναι να μειωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ώστε να μπουν μετά οι ιδιώτες και τα funds και να πάρουν με πενταροδεκάρες από το ΤΧΣ τη συντριπτική πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών».

«Αυτό που έπρεπε να κάνετε ήταν να διαφυλάξετε ως κόρην οφθαλμού τα δανεικά τα οποία χρεώθηκε ο ελληνικός λαός για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - και μάλιστα να τα πάρει πίσω το Δημόσιο εντόκως», συνέχισε.

«Αυτά δεν δίνονται δωρεάν. Οι τράπεζες θα πρέπει να παραδώσουν αντίστοιχες μετοχές στο Δημόσιο», απάντησε ο κ. Χαρδούβελης και προσέθεσε: 

«Το όφελος είναι η ισχυροποίηση των εποπτικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες γίνονται πιο ελκυστικές, αυξάνοντας δυνητικά και το τίμημα της πώλησης των ποσοστών του Δημοσίου σ' αυτές και μειώνεται η πιθανότητα ενεργοποίησης των 11,4 δισ. ευρώ του αποθέματος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

«Παρακολουθούμε ένα θέατρο του παραλόγου», σχολίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης από πλευράς Νέας Δημοκρατίας και συνέχισε: 

«Ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ ανακοίνωσε πως θέλει να πάρει 2 δισ. από το ΤΧΣ για τα "κόκκινα δάνεια". Υποτίθεται, λοιπόν, πως επιδιώκει να υπάρχουν υπόλοιπα στο ΤΧΣ. Και έρχεται ο κος υπουργός και λέει πως για να περάσουν οι τράπεζες τα stress tests, θα πρέπει να αφαιρέσουμε 3 δισ. από το ΤΧΣ ή να ψηφιστεί η τροπολογία - και ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει».

«Χθες πήγατε στον Στουρνάρα, λέγοντας πως ανησυχείτε για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος και γιατί λόγω της δηλώσεώς μου θα κινδυνεύσει η τραπεζική πίστη. Αν ακολουθούσαμε, όμως, σήμερα αυτά που προτείνετε, δεν θα υπήρχε καθόλου τραπεζικό σύστημα», σχολίασε ταυτόχρονα.

Νέα αντιπαράθεση για τις καταθέσεις

Σε αυτό το πλαίσιο σημειώθηκε νέα κόντρα για τις καταθέσεις, μεταξύ του κ. Γεωργιάδη και το Δημήτρη Στρατούλη από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

«Συμβουλή: Μην μιλάτε για καταθέσεις, ούτε θετικά, ούτε αρνητικά», παρενέβη ο προεδρεύων της συνεδριάσεως Γιάννης Δραγασάκης (ΣΥΡΙΖΑ).

«Αυτή η αντιπαράθεση για τις καταθέσεις, δεν προσφέρει τίποτα», παρατήρησε και ο Γ. Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ.

«Κανείς δεν μπορεί να έχει τη δύναμη αυτή, να προκαλέσει το λαό να αποσύρει τις καταθέσεις του. Οι περισσότεροι απ' τους πολίτες λένε άλλωστε πως "δεν έχω χρήματα, αλλά δάνεια"», σχολίασε ο Γ. Αβραμίδης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, δηλώνοντας πως το κόμμα του καταψηφίζει την τροπολογία ως εκπρόθεσμη.

«Όσο και να προσπαθήσετε κ. Γεωργιάδη, τη δήλωσή σας δεν μπορείτε να την δικαιολογήσετε. Είναι μια πολιτικά ανεύθυνη δήλωση που για να χτυπήσει την αξιωματική αντιπολίτευση, βάλλει εναντίον της οικονομικής σταθερότητας», ανέφερε η Μαρία Ρεπούση  από τη ΔΗΜΑΡ η οποία χαρακτήρισε τη ρύθμιση «πολύ σημαντικό θέμα για να περάσει την τελευταία ώρα» και δήλωσε πως θα την καταψηφίσει.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει τη δυνατότητα να περάσουν οι τράπεζες τα stress tests. Οι καταθέσεις είναι ασφαλείς γιατί εμείς εξασφαλίζουμε την ασφάλειά τους», επέμεινε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Η αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι άσφαιρη», παρατήρησε, από πλευράς ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος