Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Παρούσης της όλης Νέας Δημοκρατίας (σ.σ. σχεδόν όλης για την ακρίβεια) ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του για ανασυγκρότηση της πολυδιασπασμένης, λόγω μνημονίου, κεντροδεξιάς. 

Καραμανλής, Μητσοτάκης, Μολυβιάτης, Δήμας και άλλοι πολλοί θα δώσουν το «παρών» στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 40 έτη από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, εκεί όπου ο Αντώνης Σαμαράς θα επιδιώξει αφενός να απευθυνθεί στην παραταξιακή μνήμη των ψηφοφόρων, πολλοί εκ των οποίων έχουν λάβει αποστάσεις, αφετέρου δε θα ξεδιπλώσει (σ.σ. στην εκδήλωση των Αθηνών) το προγραμματικό και στρατηγικό του πλαίσιο για την Ελλάδα στη μεταμνημονιακή περίοδο.

Την ίδια, ωστόσο, στιγμή, στη Βουλή ο εκνευρισμός και η ηττοπάθεια περισσεύουν. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εμπλέκονται σε μάχες εκ του συστάδην (βλ. «άδειασμα» Μαρκόπουλου σε Γεωργιάδη για το bank run), η «γραμμή» αν υπάρχει δεν φτάνει στη βάση ενώ, προφανώς, σε αυτό το κλίμα πόλωσης τα «κουκιά» της προεδρικής εκλογής δεν βγαίνουν.

Μετά τον κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο ο οποίος και το παραδέχθηκε δημοσίως, πολλά στελέχη διατυπώνουν αντίστοιχες εκτιμήσεις, προεξοφλώντας επί της ουσίας ότι το εγχείρημα εξεύρεσης των 180 είναι σχεδόν ανέφικτο. Οι βουλευτές, άλλωστε, βρίσκονται σε συνεχή τριβή με τους συναδέλφους τους και γνωρίζουν καλύτερα απ' όλους το κλίμα μεταξύ των «300».

«Η Βουλή μοιάζει με κινούμενη άμμο, εκεί που χθες εκτιμούσες ότι κάποιοι ανεξάρτητοι είναι μαζί σου, την επομένη βλέπεις ότι μεταβάλλουν άποψη... όσο το πράγμα σέρνεται οι δυνατότητες επίτευξης της πλειοψηφίας περιορίζονται» σημείωνε χθες έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος.

Από την πλευρά του, το Μαξίμου επιμένει ότι εφόσον η τακτική έναντι της τρόικας αποδώσει το κλίμα θα μεταβληθεί και, πάντως, δεν είναι η ώρα να αναζητούνται ούτε τα πρόσωπα των υποψηφίων ούτε οι πιθανοί υποστηρικτές τους μεταξύ των βουλευτών.

Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι ο κ. Σαμαράς θα φτάσει μέχρι τέλους και θα δώσει τη μάχη στη Βουλή, καθώς οποιαδήποτε άλλη εκδοχή θα συνιστούσε ομολογία αδυναμίας.

Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η δύσκολη παρτίδα με τους δανειστές θα έχει αίσια έκβαση. Και από εκεί και πέρα θα μπορέσει να ασχοληθεί με την ηττοπάθεια των γαλάζιων.