Η σχεδιαζόμενη επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται βελτιώσει την κρίση που περνάει το κόμμα, αναφέρει ανταπόκριση της  αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung σε ανταπόκριση της από την Αθηνα.

Στο δημοσίευμα που αναφέρεται στα προβλήματα του κόμματος, γίνεται αναφορά στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Όπως αναφέρει η εφημερίδα,  εδώ και δύο δεκαετίες, έχει αναλάβει σχεδόν όλα τα κυβερνητικά αξιώματα και σήμερα πέραν του ρόλου του στο υπουργείο Εξωτερικών είναι αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση συνασπισμού με τη Νέα Δημοκρατία, προσπαθώντας, από το 2012, που εξελέγη στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, να αναστείλει την καθοδική πορεία του παντοδύναμου στο παρελθόν κόμματος, ωστόσο χωρίς επιτυχία.

Αναφορά γίνεται και στις εκλογικές απώλειες που υπέστη το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια: Σε καλές εποχές, τονίζει η Wiener Zeitung, το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωνε περισσότερες από τρία εκατομμύρια ψήφους, αλλά στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2012 ψηφίστηκε μόνον από 755.832 άτομα.

Στις Ευρωεκλογές το Μάιο μόνον 458.403 έδωσαν την ψήφο τους στην αποκαλούμενη «Ελιά», μια συνένωση του ΠΑΟΚ με άλλα έξι μικρότερα κόμματα, του, εδώ και πολύ καιρό, απαξιωμένου κεντροαριστερού χώρου, συνεχίζει το δημοσίευμα. 

Το ποσοστό 8,02% ικανοποίησε τον κ. Βενιζέλο, καθώς οι περισσότεροι υπολόγιζαν με χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα της «Ελιάς», που απέτυχε πολύ στο στόχο της να συνενώσει τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, συνεχίζει η εφημερίδα. 

Παρόλα αυτά, μόνο του το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να προχωρήσει, σημειώνεται στην ανταπόκριση, καθώς, είτε η πολιτική λιτότητας που δρομολόγησε ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, είτε διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς γύρω από πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, υπήρξαν η αιτία για εκατοντάδες χιλιάδες παραδοσιακούς ψηφοφόρους να του γυρίσουν την πλάτη.

Από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά, αναφέρει η εφημερίδα, οι ψηφοφόροι βλέπουν να καταπατείται η ιστορική διακήρυξη των ιδρυτών του ΠΑΣΟΚ, ενώ την ίδια στιγμή το κόμμα αντιμετωπίζει χρέος ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ, απασχολώντας σήμερα στα γραφεία του, για λόγους οικονομίας, μόνον δέκα υπαλλήλους αντί των 150 πριν από πέντε χρόνια.

Μπορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να είναι λαμπρός ρήτορας και πανέξυπνος στη στρατηγική, τονίζει η εφημερίδα, αλλά από τους πολιτικούς αντιπάλους του και το μέσο Έλληνα θεωρείται μάλλον υπερόπτης, παντογνώστης και είναι αναμφισβήτητα ο πιο μη δημοφιλής από τους κορυφαίους πολιτικούς.

Γι αυτό και θέλει να ιδρύσει τον Οκτώβριο εκ νέου το κόμμα με την επωνυμία «Δημοκρατική Παράταξη», όμως η προσπάθειά του να συμπεριλάβει σε αυτή το συγκυβερνόν, μέχρι τα μέσα του 2013, κόμμα Δημοκρατική Αριστερά -που με το 1,2% που απέσπασε στις Ευρωεκλογές έχει χάσει σχεδόν κάθε σημασία - όπως επίσης το «Ποτάμι» που ιδρύθηκε το Φεβρουάριο και απέσπασε με μιας ποσοστό 6,6 % των ψήφων, έπεσε έως τώρα στο κενό.

Ειδική αναφορά γίνεται και στα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα στα όσα έγιναν στην εκδήλωση του ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου στο Ζάππειο.