Στο έργο και την προσωπικότητα του Ελευθέριου Βενιζέλου αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε ομιλία του με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Έλληνα πολιτικού. 

«Ήταν σίγουρα ο μεγαλύτερος πολιτικός άντρας του περασμένου αιώνα, ήταν πράγματι ο δημιουργός της σημερινής Ελλάδας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης που επεσήμανε πως ο ιστορικός έλληνας πολιτικός «ανόρθωσε ένα κράτος το οποίο είχε φτάσει σε πλήρη παρακμή». 

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν ο μεγαλύτερος μεταρρυθμιστής που γνώρισε η Ελλάδα τα πρώτα χρόνια της Πρωθυπουργίας του, που αποτελούν ίσως και τα καλύτερα, στη μακρά του σταδιοδρομία», ενώ προσέθεσε: 

«Έδωσε ζωή σε ένα κράτος το οποίο είχε παραλύσει, ανόρθωσε τη δημόσια διοίκηση, τις ένοπλες δυνάμεις, τη δικαιοσύνη, έφτιαξε κράτος, μεταρρύθμισε το παλιό κράτος και έφτιαξε ένα καινούριο, το οποίο τον στήριξε στη συνέχεια στην προσπάθεια του».

Χαρακτήρισε τη Συνθήκη της Λωζάννης το «σημαντικότερο διπλωματικό κατόρθωμα του Ελευθερίου Βενιζέλου γιατί έγινε υπό συνθήκες δυσμενείς και γιατί ήταν μια ισορροπημένη και σωστή συνθήκη, η οποία αποτελεί ακόμη και σήμερα το θεμέλιο και τη βάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

«Πάντα  απορούσα πως ο άνθρωπος που γεννήθηκε στην υπόδουλο Κρήτη με το όραμα της ελευθερίας, ο άνθρωπος που έκανε πραγματικότητα έστω και πρόσκαιρα τα τολμηρότερα όνειρα του ελληνικού έθνους, θα έβρισκε τη δύναμη  να υπογράψει την ανταλλαγή των πληθυσμών. Εν τούτοις το απεοφάσισε και το έκανε», είπε χαρακτηριστικά. 

«Ο Ελευθέριος Βενιζέλος έπραττε πάντοτε αυτό το οποίο ωφελούσε τον τόπο» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε πως «μόνο καταφέραμε να δημιουργήσουμε την Ελλάδα, ένα ενιαίο εθνικά κράτος, μέσα σε σταθερά σύνορα». 

«Τα πράγματα έγιναν καλύτερα για την Ελλάδα όταν αργότερα οικειοθελώς στο τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου έφυγαν οι τσάμηδες και στο τέλος του εμφυλίου πολέμου οικειοθελώς έφυγαν οι Σλαβομακεδόνες. Την αξία του να είναι ένα κράτος εθνολογικά ενιαίο την καταλάβαμε όλοι την δύσκολη εποχή που ακολούθησε την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, την πτώση του τείχους του Βερολίνου» τόνισε εξάλλου.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν ο άνθρωπος ο οποίος στην εξωτερική του πολιτική είχε όραμα. Ο πολιτικός χρειάζεται να έχει όραμα, να βλέπει μακριά, να εκτιμά σωστά την πραγματικότητα, να παίρνει την καλύτερη δυνατή απόφαση σε κάθε στιγμή. Είναι λάθος, είναι τραγωδία να κάνεις εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στα εσωτερικά πολιτικά προβλήματά σου». 

«Ο Ελευθέριος Βενιζέλος έπαιρνε την απόφαση που έπρεπε στην κατάλληλη στιγμή» είπε και προσέθεσε ότι « αληθινός πολιτικός μπορεί και παίρνει δύσκολες αποφάσεις».